costiera logo

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.

Home » Vse o Visu » Rukovac (Rukavac)

Rukovac (Rukavac)

Rukavac je zaliv na južni strani otoka Visa, obdan s številnimi majhnimi otoki in raznovrstnimi plažami. Naselje je primerno za vse, ki si želijo mir, počitek, čisto morje in sodobno urejene hiše in apartmaje.

Staro ime za Rukavac je Rukovac, ki se od leta 2011 uporablja tudi na vseh hišnih številkah. Do osemdesetih let dvajsetega stoletja je bila vas večinoma ribiška in po popisih prebivalcev v njej ni živelo nikoli več kot 40 oseb, čeprav se je vedno zdelo, da so pravi prebivalci samo trije: barba Mate, barba Ivo in še en barba Ivo.

Večina lokalcev živi v Rukavcu poleti, saj je pozimi to kraj za uživanje v samoti. Iz treh hiš je v osemdesetih letih zraslo naselje, ki se danes deli na Zgornji Rukavac in Spodnji Rukavac ter Stari Rukavac. V Spodnjem Rukavcu je približno 100 hiš, vse pa so skoraj povsem ob morju. Iz mesta Vis do Rukavca je 8 kilometrov poti, ki je danes asfaltirana. Še nekaj let nazaj do Rukavca ni bilo druge poti kot zelo slab makedam in tako je bila vas vedno povsem odrezana od drugih delov otoka. Do mesta Vis se je večinoma pripeljalo (priplulo) kar po morju.

Zaliv na eni strani zapira pomol, kjer najdete restavracijo Dalmatino, na drugi strani pa polotok Polivalo (Rt Polivalo), kjer je v zalivu čudovita plaža Tepluš z lepimi ravnimi skalami in čudovitim peščenim vstopom v morje za otroke. Ta plaža je zadnja leta obdana s plavajočimi bojami, ki preprečujejo jadrnicam in barkam dostop do plaž in zagotavljajo še večjo varnost za kopalce. Na enem delu te plaže je majhen borov gozdiček, kjer družine najdejo čudovito senco tik ob sami plaži.

Del Rukavca je tudi manjši zaliv z imenom Stari Rukavac, kjer sta dve hiši, do njega pa razen po obali lahko pridete po urejenih stopnicah.

Okoli Rukavca je nekaj manjših otočkov. Najbolj znamenita otoka sta dva: Ravnik in Budihovac. Na Ravniku je znamenita Zelena jama (po hrvaško Zelena špilja), kjer opoldansko sonce posveti na gladino vode in v vodi ustvarja neverjetne zelenkaste barve. Plavanje med ribami in to zeleno barvo je naravnost veličastno. Budihovac odlikuje prava laguna in v večini te lagune čolni z večjim ugrezom sploh ne morejo pristati. Na Budihovcu sta dva zaliva, prvi ob laguni je znan po dveh zelo dobrih restavracijah. Andro, bivši kapetan trajekta Vis, ki je bil desetletja najhitrejši trajekt na Jadranu in je povezoval Split z Visom, je na otoku odprl restavracijo z visoko kulinariko, čeprav so mize lesene in vino iz preprostih kozarcev. Ampak rižota iz jastoga ali pa riba na žaru ni nikjer tako zelo okusna kot prav tam. Poldnevni ali dnevni izlet na Budihovac je že skoraj obvezen, če ste v Rukavcu na počitnicah.

V Rukavcu sta dve gostilni oziroma restavraciji. Prva z imenom Dalmatino je na pomolu, kjer strežejo večinoma sveže ribje jedi in sočni zahod z domačim viškim vinom je tam pravi užitek. Druga restavracija je Terasa, ki ima prelep pogled na zaliv, v njej pa vam ponudijo večinoma lahka kosila ter poleg ribjih jedi tudi mesne.

Vas nima trgovin. Dnevno, vsako jutro okoli 8h v Rukavac pripelje prodajalec kruha in slaščic. S svojim nežnim hupanjem svojega kombija se na nekaj mestih ustavi in takrat imajo turisti edino priložnost, da se srečajo ter poklepetajo o tem, kam gredo in kaj bodo počeli tisti dan. V Rukavac trikrat na teden v večernih urah pripelje tudi kombi s sadjem in zelenjavo. Njegovo hupanje je precej glasnejše od tistega jutranjega. Skoraj dnevno se na pomolu ustavijo različne ribiške barke, ki ponujajo svoj sveži ulov. Najlažje je prihod barke opaziti kar iz terase vašega apartmaja po velikem številu galebov, ki krožijo nad barko, in nato čim hitreje odhiteti po nakupih, da vas drugi ne prehitijo.

V vasi lokalci ponujajo v najem motorne čolne in z njimi si lahko ogledate vse bližnje plaže na otočkih okoli Rukavca.

V Rukavcu in v okolici najdete raznovrstne plaže primerne tako za otroke in družine kot tiste samotne kopalce, ki si želijo dopust preživeti odmaknjeni od drugih. Nekaj korakov od hiš lahko tako sami uživate sonce, mir in poslušate tišino morja ter se predajate sanjarjenju.