costiera logo

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.

Home » Vse o Visu » Otok Vis na splošno » Spomenik: Tuđe nećemo svoje ne damo

Spomenik: Tuđe nećemo svoje ne damo

Spomenik, ki ne stoji več, so postavili leta 1964, ko se je Tito vrnil na Vis in proslavil dvajsetletnico njegovega nekajmesečnega bivanja na otoku med drugo svetovno vojno. Na njem je pisalo: Tujega nočemo svojega ne damo, ki je ena izmed najbolj znanih izjav Tita ob začetku vojne. Spomenik so odstranili 28.11.1994 in ga prestavili v prostore bivše vojašnice Samogor.

Besedna zveza se dandanes še velikokrat uporablja. Ob dogovarjanju za morsko mejo med Hrvaško in Slovenijo se je ta znamenita Titova izjava večkrat uporabljala na obeh straneh. Aprila leta 2010 je zaradi nasprotovanja ankaranski občini v Kopru v Sloveniji nastala civilna iniciativa Tujega nočemo, svojega ne damo, ki bo skupaj s prvim podpisnikom Borisom Popovičem skušala zbrati 2.500 podpisov za razpis referenduma proti zakonu o novih občinah. Skratka: izrek se večkrat uporablja tudi v dandanašnji politiki.