costiera logo

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.

Home » Vse o Visu » Otok Vis na splošno » Izseljevanje iz Visa v začetku 20. stoletja

Izseljevanje iz Visa v začetku 20. stoletja

Dva največja razloga sta bila kriva za veliko izseljevanje Višanov iz otoka v začetku 20. stoletja: prvi je bil pojav filoksere, bolezni vinske trte, ki je desetkratno zmanjšala število vinogradov, drugi pa izseljenska kriza po drugi svetovni vojni.

Največ viških izseljencev dandanes živi v ameriški zvezni državi Kaliforniji, kjer v San Pedru (okolica Los Angelesa) živi več Komižanov kot v sami Komiži na otoku Visu.

Komiški ribiči so ob priseljevanju v vsa ameriška mesta okoli Pacifika ponudili svetu svoje vrhunsko ribiško znanje in svoje izume, kot so na primer tip mreže »stajačica« ali pa »sistem spreja« za hitro zamrzovanje rib in acetilenska ladijska luč za nočni ribolov,  in seveda tudi recepte za soljenje  in konzerviranje rib. Prvo tovarno ribjih konzerv v Dalmaciji so odprli prav v Komiži leta 1870 in za potrebe tovarne so lahko Komižani takrat odpluli vse do Portugalske in Španije.

Lahko bi celo napisali, da tako kot sta vino in ribe pritegnila priseljevanje prvih Višanov na Vis, tako sta jih tudi razselila. Danes kljub vsemu vse več obiskovalcev in stanovalcev prihaja  nazaj na Vis. Ne samo zaradi rib in vina, temveč tudi zaradi skupne turistične ponudbe.