costiera logo


Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.

Home » Vse o Visu » Otok Vis na splošno

Otok Vis na splošno

Otok Vis in otoki Biševo, Svetac (imenovan Sveti Andrija), Brusnik, Jabuka in Palagruža skupaj tvorijo skupino najbolj oddaljenih otokov od obale v srednjem Jadranu, imenovan Viški arhipelag. Vis je največji otok v tej skupini in je s površino 90,3 km² deseti največji otok na hrvaški obali. Otok je dolg 17 km in širok 8 km in spada v Splitsko-dalmatinsko županijo.

Ta prostor v srednjem Jadranu je od nekdaj veljal za bogato ribolovno področje.

Na otoku sta dve večji naselji – mesti: Vis in Komiža. Poleg teh dveh naselij je na otoku še nekaj vasi, ko so na primer Milna, Oključna, Podšpilje, Rogačić, Rukovac, Stiniva, Stončica in Žena Glava. K otoku spadajo tudi ostali otoki v bližini, kot na primer Biševo.

Otok od severovzhoda proti jugozahodu prepletajo kraška polja (Dračevo polje, Plisko polje, Zlo polje). Najvišji vrh na otoku je Hum (587 mnm). Ob zahodni obali otoka je prostran Komiški zaliv s peščenim dnom. Južna obala ima več malih zalivov (Travna Vela, Stiniva, Teleška Vela, Ploče in druge). Najboljše pristanišče je v mestu Vis, ki leži na severni obali, kjer pristaja tudi trajekt iz Splita, s katerim je otok vsakodnevno povezan.

Na otoku živi približno 3429 prebivalcev (popis 2011), od tega 1920 v občini Vis in 1509 v občini Komiža. V občini Vis je najbolj naseljena vas Rukavac z 69 prebivalci in mesto Vis z 1660 prebivalci. V občini Komiža je najbolj naseljeno mesto Komiža z 1375 prebivalci, med tem ko ima na primer otok Biševo vsega 11 prebivalcev.