costiera logo

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.

Home » Vse o Visu » Mesto Vis » Polotok Prirovo - Vis

Polotok Prirovo - Vis

Prirovo – v viškem dialektu ga imenujejo Prilovo – je nizki polotok v viški luki. Na njem je frančiškanski samostan, ki so ga zgradili v 16. stoletju na ostankih rimskega gledališča in zato je tudi polkrožne oblike. Danes lahko še opazimo dele tega gledališča v samostanskih kleteh.

Rimsko gledališče je bilo zgrajeno v 1. st.pr.n.št.. in to najverjetneje na temeljih že prejšnjega grškega gledališča. Vse okoli polotoka se nahajajo ostanki potopljene srednjeveške luke.

Cerkev Svetega Jerolima, ki je posvečena zaščitniku Dalmacije, je bila zgrajena za začetku 18.st. in je v baročnem stilu, vendar so za njeno gradnjo uporabili kamenje ruševin iz antične Isse, kar se lahko vidi na njeni fasadi. Po prepovedi pokopavanja v župnijskih cerkvah okoli leta 1830, so okoli cerkve in samostana zgradili pokopališče. Tam so leta 1906 na štirideseto obletnico Viške bitke postavil spomenik padlim mornarjem in ga poimenovali Viški Lev, ki ga je svečano odkril nadvojvoda Franjo Ferdinand. Spomenik so leta 1919 razstavile italijanske okupacijske čete in ga odnesle v Italijo. Slika »Viški boj«, ki je prikazovala to bitko, so takrat Višani skrili in tako obvarovali pred krajo. Žal so prav to sliko med drugo svetovno vojno uničili fašistični vojaki. Pred nekaj leti so na pokopališče postavili kopijo originalnega spomenika, ki ga do danes niso vrnili.