costiera logo

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.

Home » Vse o Visu » Mesto Komiža » Zgodovina mesta Komiža

Zgodovina mesta Komiža

Prva pisana omemba Komiže prihaja iz 12. st., njeno slavno ime pa so po celem Sredozemlju ponesli njihovi slavni ribiči in njihove majhne hitre jadrnice – gajete falkuše. Niti jadranske nevihte, niti velike beneške prepovedi jim niso preprečile velikega ulova (tradicionalni lov sardel z vojgastimi mrežami – to je poseben tip mreže, ki ga ne vlečejo po dnu temveč na določeni globini in ta mreža je omogočala, da so komiški in viški ribiči lovili tudi na mestih kot je na primer Palagruža, kjer niso potrebovali obale, da bi izvlekli mreže iz morja).  Zadnja falkuša naj bi se potopila avgusta leta 1989 na Biševu v orkanskem neurju. Replika te majhne jadrnice, s katero so Komižani prišli celo do Malte, in ki so z njo na Palagruži dočakali papeža Aleksandra III. (tam se je moral ustaviti zaradi velikega neurja) leta 1177, ter ta falkuša, nad katero je bil leta 1895 navdušen tudi cesar Franc Jožef in je njeno kopijo razstavil na Dunaju, je bila ponovno narejena po desetletjih študiranja in svečano inaugurirana v Komiži na dan sv. Nikole (dan mesta Komiža) leta 1997. Leto kasneje se je z njo predstavila država Hrvaška na Svetovni razstavi EXPO v Lizboni.

V stolpu Kaštel (Grimani) na rivi v Komiži danes še vedno vidimo krilatega leva, ki je zadnji beneški simbol na otoku Visu) in danes je tukaj Muzej ribištva in ribje industrije otoka Visa. Tukaj najdemo bogato zbirko ribiške opreme in orodij.