costiera logo


Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.

Home » Vse o Visu » Mesto Komiža

Mesto Komiža

Komiža je drugo veliko obalno naselje, ki se nahaja na jugozahodu otoka v zalivu, ki je podoben viškemu (po nekih izročilih naj bi ime Komiža prihajalo iz besed »val comme Issa« – zaliv kot Issin).

Komiža, ki leži na zahodni strani otoka ob severnozahodni obali Komiškega zaliva pod hribom Hum (587 m n.m.v.), ki je tudi najvišji vrh otoka. Hrib Hum varuje mestece pred hladnimi severnimi vetrovi.  Komiški zaliv, v katerem je naselje, ima na vzhodni strani veliko peščenih in prodnatih plaž – enajst jih je samo od naselja do rta Stupište – in vsaka od njih ima, kar je za otoke nenavadno, svoj izvir pitne vode.

Pristanišče Komiža varuje pred zahodnimi vetrovi okoli 200 metrov dolg valobran, na koncu katerega stoji svetilnik. Globina morja pri valobranu je do 6 metrov. Ob njem je najzanesljivejši privez za plovila. Pristan je odprt južnim vetrovom in kadar zapihajo je morje vzvalovano. Iz pomorske karte je razvidno, da svetilnik oddaja svetlobni signal Z Bl 3s. Nazivni domet svetilnika je 4 milje.

Komižani govorijo z cokavskim narečjem, ki je drugačno narečje od tistega, ki ga govorijo v mestu Vis. Mesto je najbolj poznano po svoji dolgoletni ribiški tradiciji, ki so jo preseljeni Komižani ponesli tudi na ostale dele sveta. Pred drugo svetovno vojno je bilo v mestu Komiža sedem tovarn, ki so predelovale ribe, te tovarne so bile kasneje združene v vsega eno tovarno. Ta je bila do nedavnega največji zaposlovalec oseb v mestu. Tovarna je v času privatizacije žal propadla in kot je to skoraj običajno, so prodali zemljišče, ki bo morda spremenjeno za povsem druge namene, morda turizem.