costiera logo

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.

Home » Vse o Visu » Gastonomija » Recepti

Recepti

 

Solata iz hobotnice

Hobotnico skuhajte do mehkega (svetujemo kuhanje v »ekonom loncu«) in nato narežite na majhne koščke. Nato jo prelijte z viškim oljčnim oljem in viškim vinskim kisom. Dodajte na tanko narezano čebulo, česen, peteršilj, sol in poper ter vse pokapajte z viško limono. Pustite na hladnem vsaj eno uro pred serviranjem in postrezite kot solato z domačim viškim kruhom.

 

 

 

Dalmatinska rožata

Za 6 oseb potrebujete: 1 liter mleka, 7 jajc, 30 dag sladkorja, 2 vrečke vaniljevega sladkorja, nekaj nastrgane lupine viške limone, 2 rumenjaka, 20 dag sladkorja za karameliziranje, nekaj mleka za karameliziranje, maslo za namaz posode

Mleko, sladkor, vaniljev sladkor in nastrgano lupino limone skuhate in počakajte, da zavre. Odstavite in ohladite. Stepite jajca in dva rumenjaka in zmešajte s pripravljeno hladno mlečno maso. V posebni posodi pripravite karamel s 20 dag sladkorja in nekaj žlicami mleka. Segrevajte počasi in mešajte dokler ne dobi zmes zlato-rjave barve. Posodo (kalup) namažite z maslom in vanjo vlijte karamelno maso ter na to počasi vlijte mlečno maso. Posodo (kalup) nato postavite v posodo z vodo in vse skupaj postavite v pečico in pecite na 180 °C približno 40 minut. Ko se rožata popolnoma ohladi jo obrnite in stresite na pladenj in postavite v hladilnik, da se dodatno ohladi. Pozor, na pladnju lahko ostane še malo karamela, zato naj ima pladenj dvignjen rob.

 

 

Komiška pogača

Če imate radi slane sardele, je komiška pogača pravi izbor za vas. Ni je težko narediti, zelo je okusna in seveda zelo slana, ob tem pa je to seveda izgovor za pitje kakšnega dobrega viškega vina. Takšna pogača je primerna tako za predjedi kot tudi za izlete in piknike, paziti morate samo, da imate s seboj dovolj tekočine ali da je blizu kakšna vinska klet!

Potrebujete: 1 kg moke, malo soli, 2 vrečici suhega kvasa, 3 dcl tople vode, viško oljčno olje, 4 rdeče čebule, 6 svežih paradižnikov brez kože ali morda kar konzervo pelatov, sol, poper, 10 slanih sardel (lahko tudi več).

Na oljčnem olju prepražite na tanko narezano čebulo in dodajte paradižnik ter solite in popoprajte (solite zares malo!, saj so slane sardele zares SLANE). Naredite testo za kruh in pustite, da vzhaja. Testo razdelite na dva dela. Spodnji del testa položite v veliko kvadratno posodo ter namažite z paradižnikovo mešanico in nanjo položite na koščke narezane slane sardele (prej jih morate očistiti!). Nato prekrijte z drugo polovico testa. Vse dobro zaprite, da vam omaka med pečenjem ne izteče! Testo prebodite z vilicami in namažite z viškim oljčnim oljem. Pecite približno 45 minut na 180 °C. Ko končate s pečenjem pogače, jo prekrijte s čisto in vlažno kuhinjsko krpo. Pred serviranjem pogačo narežite na kvadrate.

 

 

Jedi pečene pod peko (pod črepnjo)

Vse jedi pripravljene pod peko sodijo v sam gastronomski vrh viške kuhinje in tako lahko na Visu večinoma v kmečkih turizmih naročite svojo »Peko« za en dan v naprej. Sami se lahko odločite kaj bi si želeli pripravljeno pod peko, saj je to lahko teletina, svinjina, piščanec ali pa hobotnica, seveda vse skupaj z veliko, veliko zelenjave.

 

Teletina pod peko

Za 4-6 oseb potrebujete: 1 do 1,5 kg teletine, 2 dcl viškega oljčnega olja, 1 kg krompirja, 2 bučki, 1 veliko čebulo, 5 korenčkov, 2 papriki, 1 dcl viškega belega vina, sol in poper, svež rožmarin; dodate lahko še dodatno zelenjavo po vašem okusu

Veliko okroglo posodo, ki je lahko lončena ali železna, namažite z oljem in vanjo stresite vse zgornje sestavine (prej narezane na koščke!). Pokrijte z zvonastim pokrovom (v viškem jeziku je to CRIPNJA) in pokrijte z žerjavico za 1 uro. Nato peko odkrijte, prelijte sestavine še z 1 dcl viškega vina in premešajte, ter ponovno pokrijte in pecite še približno 30 minut!

 

Hobotnica pod peko

Za 4-6 oseb potrebujete: 1 do 1,5 kg hobotnice, 2 dcl viškega oljčnega olja, 1 kg krompirja, 2 bučki, 1 veliko čebulo, 5 korenčkov, 2 papriki, 20 dag riža, nekaj paradižnikov, 1 dcl viškega belega vina, sol in poper, svež rožmarin; dodate lahko še dodatno zelenjavo po vašem okusu

Veliko okroglo posodo, ki je lahko lončena ali železna, namažite z oljem in vanjo stresite vse zgornje sestavine (prej narezane na koščke!). Pokrijte z zvonastim pokrovom (v viškem jeziku je to CRIPNJA) in pokrijte z žerjavico za 1 uro. Nato peko odkrijte, prelijte sestavine še z 1 dcl viškega vina in premešajte, ter ponovno pokrijte in pecite še približno 30 minut!

(Za hobotnico je značilno, da je najboljša zmrznjena in nato odmrznjena, saj je tako po kuhanju še bolj mehka.)