costiera logo

Fotogalerija


Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.

Home » Vse o Visu » Gastonomija

Gastonomija

Dalmatinska kuhinja večinoma vsebuje jedi, ki so lahko prebavljive in enostavne za pripravo. Prav v pripravi pa leži skrivnost okusov tako ribjih, mesnih kot zelenjavnih jedi. Tradicija priprave rib in morskih plodov na gradelah (= na žaru) se prenaša iz stoletja v stoletje, iz generacije v generacijo. Okus tako pripravljenih jedi je seveda odvisen od vrste mediteranskega lesa, iz katerega se naredi ogenj, in čistega oljčnega olja. Prav to oljčno olje je pravi spominek, ki si ga lahko prinesete iz Dalmacije. Res je tudi, da se ob čistem morju in vonju borovcev tek poveča, vendar ni bojazni, da bi se v Dalmaciji zredili. Na Visu se jedi kuhajo in pečejo skoraj brez maščobe. Tudi zelenjavo vzgajajo na prostem, najbolje jo je kupiti kar pri domačinih samih.

Viška travarica je druga znamenitost otoka. To je žganje, ki je oplemeniteno z aromatičnimi rastlinami. Velikokrat je počitniško dejstvo takšno, da si morate vsaj enkrat med svojim bivanjem na otoku zobe namesto po navadni poti umiti s travarico.

Na Visu kuhajo počasi in to ali v vodi ali na žaru in uporabljajo veliko rib, oljčnega olja, zelenjave in rastlin, ki jih najdejo in poberejo večinoma ob obali. Na Visu so znane sardele na gradelah, kot v starih grških časih; ter prav tako znamenita pita s sardelami, ki jo imenujejo Viška pogača. Za razliko od Komiške pogače Viška nima med kruhom in slanimi sardelami paradižnika in čebule, Komiška pogača pa paradižnik ima.

Sveža morska riba je večinoma najboljša izbira za vaše kosilo ali večerjo in na ribjih tržnicah ali pri samih ribičih lahko kupite zobatce, brancine, kirnje, skuše in podobne sveže ribe. Prav tako na Visu na žaru pripravljajo mehkužce, kot so lignji, sipe in hobotnice. Škampe in jastoge ter školjke pripravljajo ali v ribji juhi ali pa kot rižote.

Na Visu v zimskem času radi jejo tudi pašto fižol, za bolj svečane dogodke pa pripravijo gosposki brodet iz škarpine, ugorjev in jastogov.

Na južni strani otoka pri zalivu Stončica ter v Podstražju in v veliko kmečkih turizmih po vsem otoku pripravljajo tudi različne jedi pod črepnjo v slovenščini, se pa več uporablja tudi pri nas beseda pod peko, kot na primer jagnetino in različne druge ribje jedi ali mehkužce. Peko se pripravi tako, da se v veliko (navadno lončeno) posodo naloži meso ali ribo, zelenjavo in začimbe, prelije z vinom in ribjo ali mesno osnovo, ter pokrije z lončenim ali železnim zvonastim pokrovom in pokrije z žerjavico in tako peče približno 1,5 ure. Hrana se v posodi skuha in posebne temperature naredijo hrano pod peko zares enkratnega okusa.

Sladice so posebnega okusa. Najbolj značilna za Vis in tudi druge dalmatinske otoke je dalmatinska Rožata. Značilna viška sladica so Cviti, ki so značilni zato, ker viške none vanj vmešajo tudi malo amoniaka v prahu, in tako je sladica obstojna tudi več kot dva meseca. Druga sladica, ki se večinoma je za božič, naredi pa se ob koncu poletja, je Hjib, narejen iz domačih fig pomešanih s listi vinske trte in koromača. Postrežejo ga z listi lovorja in rožmarina in tak lahko traja tudi več kot leto dni. Za božič ga narežejo na lističe in postrežejo z znamenito travarico.

Na koncu seveda ne smete pozabiti uživati v viških vinih. Njihova poznana vrhunska vina plavca in kvalitetna bela vina so poleg znamenite viške Vugave narejena v posebnih kleteh in po receptih, ki so velikokrat družinska skrivnost in se prenašajo iz roda v rod.