costiera logo

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.

Home » Vse o Visu » Otok Biševo

Otok Biševo

Otok Biševo se nahaja jugozahodno od otoka Visa in je velik 5,84 km2. Do otoka lahko pridete z vsakodnevno ladijsko linijo, ki jo imenujejo Pruga, iz pristanišča mesta Komiža, ki je od otoka oddaljena približno 5 kilometrov.

Otok je najbolj poznan po znameniti Modri jami (t.im. Modri špilji). To je morska jama, ki ima podmorsko odprtino, in skozi njo prihaja okoli poldneva čudovita svetloba, ki morsko vodo v jami osvetli s čudovito modro barvo. Druga znamenitost otoka Biševo je Medvedja špilja. Na tem mestu naj bi okoli leta 1970 ribiči ubili zadnjega morskega medveda v Jadranu, in zdaj naj bi peščica teh živali živela le še v Grčiji.

Na otoku naj bil po popisu prebivalcev iz leta 2011 stalno prebivalo 20 ljudi. Še leta 1961 je na Biševu živelo 114 prebivalcev (pred 2. svetovno vojno pa več kot 200), ki so se v večini preselili v Komižo. Mnogi  so še naprej povezani z otokom, kjer obdelujejo vinograde in gojijo oljke, med poletjem pa se na otok preselijo.

O otoku in ribolovu v njegovi okolici je Mate Dolec, slovenski avtor, prispeval nekaj leposlovnih del.

Sosednja otočka Biševa sta otok Sveti Andrija (imenovan tudi Svetac) in Brusnik, v isti smeri daleč naprej  pa še vulkanski otoček Jabuka, ki je nekoč mornarici JLA služil kot vadbena balistična tarča.

Na otoku so tri majhne lučice: na zahodni strani v zalivih Salbunara in Porat (Biševska luka), na vzhodni strani pa Mezuporat, kjer je sicer zaradi podvodnega električnega kabla prepovedano sidranje. V teh zalivih, kjer so tudi zaselki z nekaj hišami, je pristajališče redne ladijske povezave s Komižo. Zaradi visokih valov domačini manjša plovila spravljajo na kopnem.