costiera logo

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Branje pri frizerju

Branje pri frizerju

sreda, 3 april, 2013.

Danes sem si s seboj k frizerju vzela prekrasno revijo Meridijani. Tiste čvek literature na frizerskih policah namreč ne prenašam. No, vzela sem si julijsko revijo iz lanskega leta, kjer je avtor fotografij in teksta tako zelo prekrasno opisal Vis, da se mi je ponovno stožilo po otoku. Tolažim se, da grem morda naslednji teden tja, da uredim en kup stvari. List z obveznimi srečanji se vsak dan daljša.

V uvodniku članka, ki je dolg 14 strani, piše, da ima otok ene najlepših plaž na Jadranu, da so na otoku ohranjeni ruševinski ostanki iz antike in da na otoku Visu živjo ljudje z zanimivimi zgodbami. In prav ljudje so tisti, ki naredijo otok tako pomemben. Med temi ljudmi jih nekaj tudi sama poznam. Nekaj pa jih še moram spoznati.

In še nekaj piše: bolj kot se premaknemo stran od kopnega, manj je turistov in več je čustev in lepote. Seveda se strinjam. Sedaj, ko sem se še več začela ukvarjati s spletno stranjo in otokom Vis na splošno, se mi zdi, da se moram še toliko naučiti. In ogledati si moram tiste podzemne jame, ki so jih letos na novo odkrili. Ter poiskati tunele zgrajene za čas jugoslovanske vojske med drugo svetovno vojno in do razcepitve Juge, ko je na otoku kraljevala vojska. In obiskati vse tiste plaže, ki jih še ne poznam.

V članku avtor Davor opiše tudi, kako je fotografiral bronasti kip Artemide, ki so ga našli med ostalimi izkopaninami iz grškega obdobja na Visu. In izvedela sem, da je v Arheološkem muzeju na Visu samo kopija, ter da je original shranjen v banki na viški rivi. In kar je zanimivo: da lahko pridejo do originala, morajo biti vedno prisotno pet oseb hkrati: župan, predsednik mestnega sveta mesta Vis, direktor banke in dva ključavničarja. Morda uspem naslednji teden v muzej, da si vsaj kopijo še enkrat pogledam in si tako predstavljam, kako so živeli takrat, kako so …

Še za nekaj so otočani znani: kako so izumili neverjetno veliko stvari za boljše ribarjenje in tudi shranjevanje ribe. Svetovno priznani podjetniki – ribiči po svetu, največ v Kaliforniji v ZDA in v Južni Ameriki, so bili ribiči, ki so se izselili iz Komiže. Tudi zdrobljeni led za shranjevanje ribe za podaljševanje obdobja od ulova do prodaje končnemu kupcu, je izum Komižana. Zato bo naslednja postaja tudi komiški muzej.

Sedaj moram samo še priklicati lepo vreme. Tudi frizerka je govorila o vremenu. Pa sem se spet spomnila na Vis: tam grem k frizerju Pri Zorani. Frizer po viško, seveda. Enkrat vam opišem, kako je to “po viško”.

Viški pozdrav.

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!