costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Kraljičina jama

Kraljičina jama

sreda, 18 marec, 2015.

Na severni obali otoka Visa v okolici vasi Oključna (približno uro hoda stran) se nahaja prava kraška jama. Nekateri jo imenujejo kar Viška Postojna.  Sama jama je malce težje dostopna. Pri zadnjem delu so namestili celo vrvi, saj je pot ozka in strme skale navzdol se nahajajo tik ob sami poti.

Kraljičina špilja 5

Jama je približno 70 metrov nad morjem. Vhod v jamo je visok več kot 2 metra in širok 3 metre in notranji vhodni prostor je velik približno 10 x 14 metrov. Jama je sestavljena iz petih dvoran in kanalov, ki jih povezujejo, in ima skupno dolžino približno 60 metrov. Nekateri kanali v jami še niso v celoti raziskani.

Kraljičina špilja 4

Prvi dve dvorani sta relativno preprosti za obisk, za ostale dvorane potrebujete vrv in varovanje. Vsekakor velja opozorilo, da si je jamo najbolje ogledati z organiziranim obiskom.

Kraljičina špilja 1

Ime je jama dobila po legendi, ki pravi, da je imela v jami ilirska kraljica Teuta. Teuta, ki je vladala od 231. pr. Kr. do 228. pr. Kr., je večkrat napadala Vis in si ga kasneje tudi osvojila. Njeno prebivališče je bilo blizu mesta Sućuraj in za časa njene vladavine so njeni gusarji vdrževali nadzor nad prometom v Jadranskem morju in napadali vse ladje. Zaradi sporov z Rimljani je z njimi stopila v vojno in se jim predala. Poleg Kraljičine jame s kraljico Teuto povezujejo tudi utrdbo na otoku Svetcu (lepo se ga vidi iz Komiže), ki jo imenujejo Teutin grad oziroma Teutina kula.

Kraljica Teuta

V Kraljičini Jami se nahajajo arheološki ostanki iz dobe neolitika in mlajše bronaste dobe. Jama verjetno tekom zgodovine ni bila nikoli uporabljena kot dolgotrajno bivališče, bolj se zdi, da so jo uporabljali kot sezonsko prebivališče.

Leta 2013 so s kratko biospeleološko raziskavo ugotovili veliko zanimivih podatkov tudi o podzemni viški fauni in odkrili kar nekaj endemskih primerov. Istočasno so z raziskavo ponovili ugotovitve številčnih Višanov, da so na otoku obstajali rudniki peska (kremenov pesek ali kvarcni pesek), ki se je uporabljal za izdelavo stekla.

Plan in oris za kraljičino špiljo

Vaši komentarji:

i ćuje se more samo kroz taj otvor ni moguće ići dalje

marko ilić | 19.3.2015.


Komentirajte!