costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Cerkev sv. Ciprijana in Justine

Cerkev sv. Ciprijana in Justine

torek, 17 marec, 2015.

Na vzhodnem delu mesta Vis v predelu Kut in to prav tam, kjer so hiše čisto ena zraven druge, je v 15. stoletju zrasla čudovita cerkev sv. Ciprijana in Justine, katerih praznik se slavi 26. septembra tako v katoliški kot v pravoslavni cerkvi.

Cerkev sv. Ciprijana in Justine 5 - zvonik

Po legendi naj bi bil Ciprijan poganski čarovnik, ki se je ukvarjal z demoni. Zaljubil se je v mlado kristjanko Justino ter jo želel omrežiti, ona pa ga je zavrnila. Ciprijan se je uprl in jo napadel s pomočjo svojih demonskih moči. Justina je te moči uspela odbiti s tem, da je naredila znak križa. Ko je ta križ zagledal Ciprijan, je tudi sam naredil križ in se pri tem osvobodil demonov in tudi sam postal kristjan. Oba zaljubljenca sta bila v času Dioklecijana nato ujeta in odpeljana v Damask, kjer so ju ubili. Njuni telesi so mornarji nato pripeljali v Rim, kjer sta pokopana v Konstantinovi baziliki (cerkev sv. Petra).

Največja značilnost cerkve na Kutu so njene strme stopnice, ki so baročna iznajdba in ne glede na to, da so bile zgrajene kasneje in spominjajo na veliko stopnišče Isusovačke cerkve v Dubrovniku. Cerkev je bila prvotno narejena v gotskem stilu katere značilnosti se vidijo še danes glede na to, da so cerkev kasneje precej spreminjali in dograjevali.

Cerkev sv. Ciprijana in Justine 2

Današnja cerkev je bila zgrajena 1742 in za njeno gradnjo so zaslužni veleposestniki, ki so živeli ali vsaj počitnikovali na Kutu, kot so bili brata Fioretti in predstojnika Vidali in Jakša. Cerkev ima tri oltarje od katerih se danes koristi samo eden. Na glavnem oltarju je slika, ki prikazuje mučenike: svetega Ciprijana, Justino, Antona Padovanskega in Nikolo. V cerkvi so bile že leta 1736 tudi orgle, ki so jih kasneje zamenjali zaradi iztrošenosti.

Cerkev sv. Ciprijana in Justine 3 - oltar

Cerkev je poznana po bogato okrašenem zvoniku, ki so ga zgradili v prvi polovici 18. stoletja in ima še vidne odprtine za puške za borbo proti gusarjem.

Cerkev sv. Ciprijana in Justine 4 - zvonik

Cerkev je ves čas pripadala bratovščini v kateri so bili tudi hvarsko – viški plemiči. Septembra 1706 je bil v tej cerkvi pokopan Aleksandar Gazarovć, notar in pisatelj zgodovine Hvara, katerega rokopisi se še danes hranijo. Kasneje, v 1900-tih letih je bila cerkev namenjena bogoslužju avstrijskih mornarjev, ki so bili takrat stacionirani v viški luki.

Danes je cerkev ena najbolj zaželenih krajev na Visu za cerkeveni del poroke.

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!