costiera logo

Fotogalerija

Apartman v svetilniku Host - Vis Francoski general Bernard Dubourdieu Odhod na plavalni maraton do Hosta
Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Otoček Host pred viško luko

Otoček Host pred viško luko

četrtek, 12 marec, 2015.

Host je otok/otoček s svetilnikom, ki se nahaja pri vhodu v viški zaliv na istoimenskem otoku. Pri prihodu v viško luko nas pravzaprav pozdravljata kar dva svetilnika, ki sta bila zgrajena v 19. stoletju. Host je manjši od Stončice in bližji viški luki. Lokalci rečejo Hostu kar Molo lanterna.

Host iz zraka 2

Ime je dobil po angleškem časniku Sir-u Willam-u Host-u, ki so ga klicali tudi mladi Nelson, ki je v njegovi bližini 13. marca 1811 v pomorski bitki (Viška bitka leta 1811 med angleško in francosko-italijansko mornarnico) premagal veliko močnejšo in številčnejšo francosko floto pod vodstvom viceadmirala Dubordieua, ki je tudi umrl med samo bitko.

Francoski general Bernard Dubourdieu

Francoski general Bernard Dubourdieu

Host se nahaja točno pred vhodom v viško luko čisto nasproti rta Dno kampa. Od mesta Vis je oddaljen približno 2 km.  Host, kjer je tudi svetilnik, ima površino 0,041 km2. Dolžina njegove obale je 0,91 km. Je pogozden in je pravzaprav bolj dolgovate oblike s približno 360 metrov dolžine in 120 metrov širine.

Svetilnik – kamniti osmerokotni stolp s hišo s površino 80 m2, ki se nahaja na severno-vzhodni strani otoka oddaja signal 11 m B BI 4s 21 m 8M. Svetilnik so zgradili leta 1873.

Vis - Svetilnik Host na Hostu

Na otoku ni svetilničarja. V sklopu svetilnika se nahaja tudi skladišče in majhen pristan. Pristanišče je na zahodni strani in pešpot med borovim gozdičkom je speljana do samega svetilnika. S čudovite terase pri hiši je prekrasen pogled na viško luko, še posebno doživetje je vzhod in zahod sonca. Svetilniška zgradba se nahaja na zahodni strani otočka in se napaja z elektriko z 220 AC, ki jo pridobivajo iz solarnih modulov, vodo pa dobivajo iz svoje lastne cisterne.

Apartman v svetilniku Host - Vis

Apartman v svetilniku Host – Vis

Na svetilniku je vgrajen sestav za gretje vode na solarno napajanje in biološka jama, ker so svetilnik začeli oddajati turistom za preživljanje robinzonskih počitnic odmaknjenih od sveta.

Na otočku je tudi majhna plaža, ki se nahaja točno izpod svetilnika, je pa možno kopanje tudi v manjšem pristanišču.

Tradicionalno vsako leto prvo soboto po 15. avgustu – prazniku Marijinega vznebovzetja, organizirajo mednarodni plavalni maraton od otoka »Host« do »carinskega pomola« v luki Vis. Približna dolžina maratona je 2200 metrov.

Plavalni maraton Host - Vis

Nagrad je veliko; na primer za najboljše tri dosežke v moški in najboljše tri v ženski kategoriji, pa nagrade za najboljšega amaterja in najmlajšo žensko in najmlajšega moškega ter za najboljšega Višana. Ta športni program je povezan z veliko zabavo za vse udeležence tega plavalnega maratona.

Odhod na plavalni maraton do Hosta

Odhod na plavalni maraton do Hosta

Okoli svetilnika je izredno dobro področje za podvodni ribolov. Pod morjem tik pod svetilnikom je ploščat teren, ki ga je pri ribolovu potrebno pregledati s svetilko. Največkrat se ulovijo kavali in šarzi, na vzhodnem delu otoka pa se s tehniko čakanja lovi tudi zobatec. Glede na pozicijo Hosta tik ob vhodu v zelo prometno viško luko je potrebna velika previdnost in tiste bolj izkušene potapljače velja opozoriti, da globino več kot 25 metrov dosežete šele po 50 metrih od obale.

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!