costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Podšpilje

Podšpilje

torek, 10 marec, 2015.

Podšpilje je eno od večjih naselij v notranjosti otoka Visa in iz katerega življenje skorajda ni pobegnilo, ki se nahaja na stari cesti med mestoma Komižo in Visom ob robu Dračevega polja in pod najvišjim vrhom otoka Humom. Spada pod upravo mesta Komiža in je bilo nekoč središče tega del otoka.

Podšpilje - Dom kulture

V vasi so še vedno šola (danes na žalost zaprta) ter obnovljeni Dom kulture.

V bližini Podšpilja so ostanki ilirskih gomil (Kopacine) in utrdb prebivalcev Mljeta (Borovik in Zonkotova kula) in Titova špilja, kjer je bival Tito med drugo svetovno vojno.

Tik ob cesti je obnovljena posest tako bivalnega kot gospodarskega poslopja in vinskimi kletmi nekdanjega vinarja dr. Anteja Petrića (lokalci ga imenujejo Petrićevo), ki je oskrboval celo dunajske dvorjane. Sedanji lastnik mu je dal poleg prave posesti tudi umetnost, saj obstaja prava umetniška kolonija.

Dračevo polje je znano po vinu Vugava, v Podšpilju je istoimenska kmetijska zadruga in njen vinotoč. Tukaj je tudi hiša poznanega vinarja Svilićića. V okolici ne boste ostali niti lačni niti žejni, kar nekaj turističnih kmetij oziroma restavracij je v okolici.

Vugava Podšpilje 2004

V Podšpilje je cerkev Rojstva Blažene Device Marije zgrajena v 19. stoletju.

Podšpilje - Cerkev Rojstva Blažene Device Marije

V okolici se proizvaja tudi travarica Isseta, ki jo izdelujejo iz različnih zdravilnih zelišč, ki so jih nabrali v neposredni okolici. Od tukaj so tudi znamenite travarice iz koromača, rogača in podobno in jih lahko najdete pravzaprav v vsaki hiši. Posebej znane so travarice družine Sviličić.

U nekdanjem Domu kulture se po trgatvi organizira sabatina – avtentična zabava kmetov z ocenjevanjem in nagrajevanjem vin in zabavnim programom.

Podšpilje - Zadružni dom

Podšpilje - Dom kulture 2

Samo nekaj metrov stran od Podšpilja je Žena Glava, ki je še eno tipično podeželjsko kmečko naselje z zelo ohranjeno ambijentalnostjo z nekaj dobrimi konobami: Pol Murvu, Darko i kot Olia.

Tri kilometre stran je najvišji vrh otoka Hum kjer je cerkvica Sv. Duh in od koder je prelep pogled na celoten viški arhipelag. In čisto na vrhu je tudi radarska postaja v območje vojske.

Vaši komentarji:

wir haben wein vor ort gekauft und heute getrunken
kann man den wein senden nach östereich ? oder gibt es auch den wein in österreich zu kaufen ?

arndt zimmer | 1.5.2015.


Komentirajte!