costiera logo

Fotogalerija

ASCII   6 images, Size: 5097 x 1934, FOV: 129.55° x 49.16°, RMS: 2.10, Lens: Standard, Projection: Spherical, Color: None
Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Stiniva - naravni fenomen

Stiniva - naravni fenomen

ponedeljek, 9 marec, 2015.

Ko pripljujemo mimo amfiteatralnega rta Peruka zahodno od zaliva Male Travne na južni strani otoka Visa, se nam odpre prekrasen pogled na zaliv Stiniva. Na Jadranu poznamo vsaj deset zalivov s takšnim ali podobnim imenom, a viška Stiniva to svoje ime najbolj zasluži.

Stitched Panorama

Težko je napisati ali je lepše priti do nje s kopnega ali z morja. Zelo strma steza iz vrha hriba vodi od vasi Žužeca vse do plaže, ampak je pogled, ko prihajaš iz morja, vseeno nekaj posebnega in takrat se Stiniva pokaže v vsej svoji lepoti.

Vis - Stiniva od zgoraj

Zaliv je dolg približno šeststo metrov  in ima na obeh straneh visoke skalnate navpične stene. Čisto na koncu, ko pričakuješ, da bo samo še zaliv, nas pričaka odprtina manjša od štirih metrov in v zaliv tako ne more vpluti večja ladja. Za odprtino je prodnata plaža. Na plaži se ponovno počutiš kot v votlini, ki je navzgoraj odprta. Beli kamenčki, štiri hišice in občutek popolne zaščite. Seveda, občutek je velikokrat varljiv, saj takrat, ko zapiha jugo, tudi lokalno prebivalstvo svoje ladje izvleče na kopno.

Stiniva - fish eye iz vrha

Uvala naj bi v geološki preteklosti nastala s podrtjem stropa jame. V njeni okolici najdemo zaščitene rastline (naselje posidonije), sam zaliv pa je že od leta 1967 zaščitek kot naravni spomenik.

Stiniva je čez dan vedno vsaj z eno svojo polovico v senci.

Vis - Stiniva - Stjepan podolgovata

Slabo je, da se med poletnimi počitnicami tukaj čez dan zna ustaviti na milijone bark. Če si želite do Stinive peš, potem računajte na zares zelo strmo pot, ki navzdol traja okoli 20 minut ter navzgor okoli 30 minut. Svetujem, da ste poleti v Stinivi čim bolj zgodaj zjutraj, saj jo boste takrat zares zaužili v vsej svoji veličini.

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!