costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Vinogradništvo in vinarstvo na otoku Visu

Vinogradništvo in vinarstvo na otoku Visu

nedelja, 8 marec, 2015.

Redkokateri jadranski otok je tako močno povezan z vinograništvom, lahko bi celo napisali, da je sinonim za otok Vis prav vino. Glede na to, da je v primerjavi z drugimi jadranskim otoki Vis relativno majhen otok, ima vseeno veliko obdelanih površin, saj sta tudi njegov geografski položaj in zemlja izredno primerna za vzgajanje vinske trte.

Viški vinogradi 5

Mali otok a velik po otok posvečen vinu!

Viški vinogradi 1

Na otoku je več polj – Zlo poje, Borovu poje, Dol, Vinu poje, Dracevo poje, komiška i viška vala, Smokova, Tiho braće poje, Jubišća, Vošćica, Cojnu poje so samo tisti manjši.

Že v 2. st. pr.n.št. je Agatarhid, grški zgodovinar in geograf, napisal, da je vino iz Visa eno najboljših od sebi primerljivih. Vinska trta se je nato na otoku obdržala kot dominantna poljedeljska kultura, daleč pred oljkami, rogačem, mandlji, figami in limonami.

Na vinogradništvo se je skozi zgodovino lokalno prebivalstvo orientiralo v prvi vrsti zaradi svojega donosa, po svojem gospodarskem značaju pa mu je bilo blizu samo še komiško ribištvo.

Razcvet vinogradništva se je začelo v drugi polovici 19. stoletja, ko so različne bolezni prizadele večino vinogradov v zahodni Evropi, in viško vino je zato postalo izredno iskano in dragoceno. To je trajalo vse do leta 1892, ko je začela veljati vinska klavzula, ki so jo sprejeli leto prej, da ima Italija vse do leta 1904 zavarovan in edini izvoz svojega vina v Avstro-Ogrsko.

Po tej krizi se je proizvodnja postopoma povečevala in tako so med leti 1910 in 1912 na Visu izmerili rekordne letine, v katerih je otok Vis po nekaterih arhivskih podatkih prideloval 900 vagonov (90.000 hl) vina.

Naslednja velika kriza se je pojavila z številčnim izseljevanjem prebivalcev v tujino, razlog zanjo pa je bila tudi filoksera (žiloždera) na Visu v času prvem svetovne vojne. Po vrnitvi nazaj na otok po prvi svetovni vojni so se ljudje sicer vrnili v opustošene vinograde, žal pa vseh vinogradov niso nikoli v popolnosti obnovili.

Obdobje od 1918 pa do 1925 je bilo še posebej zahtevno predvsem zaradi vsesplošnega pomanjkanja vsepovsod po Evropi. Po letu ’25 se je začelo gospodarstvo oživljati, vendar je žal z izbruhom druge svetovne vojne celotno prejšnje delo skorajda propadlo. Vsekakor je med drugo svetovno vojno primanjkovalo delovne sile in vinogradi so bili večinoma opuščeni. Med vsem drugim pa so glavni vinogradi na Velom in Pliskem Polju postali med drugo svetovno vojno letališče, o čemer smo že pisali na našem blogu, to pa je bila od vedno najbolj plodna zemlja za gojenje vinske trte.

Pridelava po letu 1960 se je postopoma povečevala, nikoli sicer ne tako številčno kot so bile rekordne letine, pravzaprav je trenutno približno polovico manjša in se od takrat do danes večinoma neprestano zmanjšuje. Vinska trta se stara in propada, vinograde pa žal obnavljajo samo v redkih slučajih. Veliko sort, poleg palaruše, rukaca (maraštine), bratkovine, cibiba, kurtelaške od belih sort in glavanjuše in crnjenka od črnih vin, so na robu izumiranja. Primanjkuje tudi sort krivjača in kardinal (bela vina) ter babić in vranac (črna vina). Največji del pridelave vina je kuč (trbljan), vugava in plavac mali. Vrsta kuč ni preveč visoke kvalitete, ima pa velik donos, vugava pa je eno najkvalitetnejših belih vin, podobno kot plavac med črnimi.

Viški vinogradi 2

Dandanes se na otoku Visu pravzaprav novo leto začne s trgatvijo vsakega septembra. Najprej se trga bugava in zadnji plovac, ki se ga včasih čaka tudi do konca oktobra. In teh petdeset dni je za vse na Visu še vedno pomembno tudi druženje z otokom: z njegovimi ljudmi in z njegovo zemljo. Bugava je najbolj prepoznana viška vinska blagovna znamka in ima bolj medeni okus, in se velikokrat bolj je’ kot pije. Je pa tudi grozdje plavca malog poznano po svoji veliki vsebnosti sladkorja in celo a se zgodi, da ga bugava v tem prekaša. Ne glede na vse je viški plovac vrhunsko vino najstarejše sorte črnega grozdja in pri njem se izredno okuša divji mandelj.

Viški vinogradi 4

Vis je otok vina in o tem so govorili že v preteklosti in govorimo vse do danes. In vino je za vse Višane in za vse tiste, ki se tako počutijo, v bistvu smisel življenja. Ali, kot rečejo Rimljani: Vinum defic omnia defici (= Brez vina nimamo ničesar).

Viške vinarije

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!