costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Issa: od Grkov do Rimljanov

Issa: od Grkov do Rimljanov

sobota, 7 marec, 2015.

Vse od 8. do 5. st. pr.n.št. so Grki potovali po Sredozemlju in Črnem morju in ustanavljali kolonije. In posledice te velike grške kolonizacije so vidne še danes: širili so grško kulturo, drugi narodi so s svojo kulturo vplivali na Grke, razvilo se je ladjedelništvo, trgovina, novi tipi kmetijstva. Grška prisotnost na otoku Visu se glede na raziskane arheološke najdbe vidi že od 6. St. pr.n.št, čeprav v tem času še ne moremo govoriti o nastali koloniji. Tradicionalno se govori, da je grški vladar iz Sirakuze na Siciliji Donizij starejši, skladno s svojo politiko osvajanja Jadrana, ustanovil kolonijo na Visu z imenom Issa, in to naj bi se zgodilo leta 397 pr.n.št..

(Beseda issa naj bi pomenila ograjeno mesto v bližini kakšne vode; to namigujejo zato, ker so bila po tedanji Evropi mesta z imeni: Larissa v Tesaliji, Larissaiai Petrai, Antissa na Lezbosu.)

Issa je bila največje grško naselje na področju Hrvaške in je delovala kot samostojno mesto – država vse do polovice 1. st. pr.n.št., ko so zavladali Rimljani. Skorajda istočasno ob nastanku Isse so Grki ustanovili tudi kolonijo Pharos na današnjem otoku Hvar, kjer so bili do takrat vladarji Iliri.

Po smrti Dionizija je bilo mesto Issa oslabljeno in takrat so postali samostojni in mesto se je razvilo v močno pomorsko in trgovsko središče in zaradi svojega položaja so začeli trgovati tudi z Ilirskimi plemeni vsepovsod drugje po Jadranu. In tako je Issa razširila svojo moč na druge otoke in kopno ter zgradila svoje kolonije, prvo v vasi Lumbarda na vzhodni strani otoka Korčula. Kasneje so ustanovili še druge kolonije kot so Tragurij (Tragurion, današnji Trogir) in Epetij (Epetion, današnji Strobeč) na obali.

Današnji ostanki dokazujejo, da govorimo o mestu, ki je bil velik približno 10,5 hektara in je bil obkrožen z 800 metrov dolgim zidom ter širokim približno 2,4 metra. Zahodni zid mesta je bil dolg okoli 300 metrov, zid na severu približno 240 metrov, vzhodni približno 280 metrov, med tem ko južnega zidu na strani morja še niso odkrili.  Znotraj zidu je mesto terasasto padalo proti morju, in ta prostor je bil razčlenjen v štiri smeri mestnih ulic v smeri sever-jug. Te ulice so se sekale pod pravim kotom, kar vse prikazuje, da je bilo naselje zgrajeno po takratnih urbanističnih načelih, ki so bili do tega že popolnoma afirmirani. Nekropole so se nahajale izven mesta in o tem pišemo kasneje.

Tloris Issa - Vis

Mesto se je nahajalo na južnem delu Gradine, hriba, ki se dviguje severozahodno od polotoka Prirovo, in se je potem spuščalo vse do morja na vzhodnem delu pri viški luki. Pri morju se je nahajal mestni trg. Danes so od tega še ohranjeni nekateri zidovi in hiše s pravilno postavitvijo ulic, rimsko kopališče in različni deli kopališča, niše s portoni kjer so našli ostanke kipov božanstev in mozaiki.

Pod morsko gladino v okolici polotoka Prirovo se nahajajo ostanki grške in potem rimske rive, ki so jo zgradili z velikimi kamnitimi bloki.

Zahodno od mesta je danes nekropola Martvilo, ki je urejena kot mali arheološki park. Pokopališče je bilo tudi na vzhodni strani mesta Issa, ampak so žal na njem zgradili hotel Issa brez ohranjanja pomembne arheološke dediščine. Večinoma so v grobnicah našli tudi: vrče za vino, posode za vodo, kozarce, stekleničke z eteričnimi olji in mastmi, kozmetične posodice, celo terakotne figure in velike in cele amfore, nakit in podobno.

Ena izmed največjih najdb iz ostankov grškega obdobja je glava boginje Artemide, ki predstavlja enega najbolj znanih bronastih spomenikov na Hrvaškem. O njej smo že pisali v enem izmed naših prejšnjih blogov.

Od prve polovice 4. st. pr.n.št. dalje so v Issi kovali tudi svoj denar in celotni do sedaj najden denar je bil kovan v bronu. Kovanci so imeli na eni strani glavo mladega fanta in na drugi strani prikaz delfina. Na drugih kovanci so našli na eni strani mlado žensko in na drugi strani osmerokrako zvezdo.

Denar - Issa 2

Denar - Issa 1

Zahvaljujoč svojem dominantnem položaju na sredi Jadrana je mesto Issa postalo pomembno pristanišče in strateška točka v navigaciji in trgovini. Njihovo gospodarstvo je temeljijo tudi na ladjedelništvu, ribištvu, kmetijstvu in vinogradništvu. Issa je bila med drugim prepoznana tudi po proizvodnji vina, po katerem so bili poznani po celem antičnem svetu. Že v 2. St. pr.n.št. je Agatarhid iz Knida, voditelj znamenite aleksandrijske knjižnjice, rekel: »Vino iz Isse, otoka v Jadranskem morju, je v primerjavi z drugimi, najboljše!« Razvito je bilo tudi lončarjenje in dandanes je najdeno veliko primerkov lokalnih isejskih posod in loncev kjer so različno reliefno okrašeni. Prav tako so v Issi delali keramične svetilke in terakontne figure.

Arheološki muzej - Issa - Vis - vaze

Pristanišče Isse je bilo na dnu hriba, kjer je bilo postavljeno mesto in se je raztezala vse okoli polootoka Prirovo in vse do današnje luke Stonca. Danes se nahaja pod morjem. Zgrajena je bila iz velikih kamnitih blokov brez uporabe vezivnega apnenca in torej enako kot je bilo zgrajeno celotno mesto. Iz tega lahko morda zaključimo, da so luko zgradili istočasno z mestom samim. Na vzhodnem delu luke so našli velike posode (žare, dolium), ki so bile vkopane in naj bi služile kot posode za shranjevanje poljedeljščin in tekočine ter tudi posode, kjer so shranjevali živo ribo in druge morske organizme. Istočasno so zelo pomembne tudi amfore, ki so jih našli na severni strani otoka v uvali Vela Svitnja in do sedaj so jih našli 634 komadov.

Vela Svitnja - amfore

Arheološki muzej - Issa - Vis

Vse te najdbe so v večjem delu ohranjene in raziskane, v glavnem nekropole in rimsko kopališče, med tem ko se del mesta še čaka, da se ga povsem odkrije. Vse dosedanje najdbe si lahko ogledate v arheoloških muzejih na Visu in v Splitu.

Prebivalci Isse so po tem, ko se je začela vojna med Cezarjem in Pompejem sredi prvega stoletja pr.n.št., postavili na stran Pompeja in s tem proti Cezarju. Po bitki blizu otoka Šćedra med Markom Oktavijem, pod okriljem Pompeja, in proti Publiju Vatiniju, pod okriljem Cezarja, kjer je bil Oktavij žal poražen, je Vatinij odplul v Isso, kjer so mu Issejci predali svojo neodvisnost leta 47 pr.n.št..

Zemljevid bitk z Rimljani, Iliri

Ne glede na rimsko oblast so v Issi nadaljevali svoje gospodarstvo in širili mesto Issa. Večina vzhodnega dela term je bila na tleh umetelno narejena s črno-belim mozaikom geometrijskega okrasja.

Rekonstrukcija vzhodnega dela rimskih term - Issa

Issejski teater so verjetno zgradili v 1 st. našega štetja na polotoku Prirovo. Njegovi ostanki danes žal niso videni v celoti, saj so na ostankih gledališča v 16. stoletju zgradili frančiščanski samostan. V kleti samostana je danes viden samo nosilni zid zgornjih kamnitih sedišč v gledališču.

Obdobja, ki sledijo od 4. stoletja in nato do poznega srednjega veka so na otoku Visu slabo raziskana.

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!