costiera logo

Fotogalerija

Cerkev Sv. Kuzme in Damjana
Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Podselje ali Velo selo

Podselje ali Velo selo

petek, 6 marec, 2015.

Večina notranjosti otoka Visa je posvečena kmetijstvu. Del tega načina življenja je skozi leta počasi izginil in zaradi tega je mnogo praznih hiš, zaprtih vrat in polken in s travo zaraslih polj. Je pa tudi res, da je vse več hiš kamor se življenje vrača in nove nasade trte vugava lahko vidimo na vseh straneh. Hiš nad polji navadno ne obnavljajo samo otočani ali njihovi potomci. Prišli so tudi tisti iz »terraferme« (iz kopnega) in ti se potem odločijo, da na otoku živjo samo čez poletje ali pa nekateri celo čez celo leto. Nad Velom in Pliskim Poljem je naselje Podselje, ki je bilo enkrat eno večjih naselij na otoku. In to pove tudi ime v narečju: Velo Selo, kot ga imenujejo lokalni prebivalci.

Podselje - Vis - iz Lokve - 2

Celotno to področje je bilo do 15. stoletja gosto naseljeno in to dokazujeta tudi dve cerkvi v enem samem naselju. Večja cerkev Svete Marije in Margarite, ki jo imenujejo tudi Gospa iz Velog Sela je iz XIV. stoletja, kjer poteka tudi veliko romanje na praznik Velike Gospe (Marije, 15. avgusta) – Marijino vnebovzetje –  in še manjša cerkev Svetega Kuzme in Damjana po predvidevanjih iz XV. stoletja.

Cerkev Sv. Kuzme in Damjana

Cerkev sv. Kuzme in Damjana

Podselje je bilo enkrat center otoka. In govori se, da je bilo področje med Podseljem proti najvišjem vrhu Humu gosto naseljeno.  Prebivalci so se začeli odseljevati v drugi polovici 15. stoletja. Leta 1483 je namreč na Visu potekal hud medsebojni spopad med Benetkami, ki so imele takrat oblast nad otokom, in napoletansko-aragonskim[i] kraljem Ferdinandom I. Neapeljskim, imenovanim Don Ferrante, in najbolj naj bi bila uničena prav naselja Velo Selo ter Luka in Kut (v viški luki). Prebivalci Velega Sela so se skrivali v gozdu in v jamah (špiljah) in takrat so medse skrili tudi sliko Matere božje.

Aragonski vojaki so zažgali Velo Selo in po nekaterih zapisih je umrlo veliko ljudi. Pri tem velja legenda, da je Mati božja poslala nad Aragonce muho, ki so se zato morali umakniti, in tako delno uspela rešiti to vas. Obstaja tudi narodna pesem, ki govori o propadu Velog sela. V njej je tri dni pred neprijateljskim napadom petelin pel iz vrha cerkve:

Kukuriku, Velo Selo

Do tri dana neveselo,

Doć’ će Turci Katalani

Ostat čemo svi poklani.

(V prevodu: Kikiriki, Velo Selo, tri dni nič veselo, prišli bodo napadalci Katalani in vse nas bodo poklali).

Po tem napadu so se prebivalci večinoma preselili v viško luko, ker niti v notranjosti otoka ni bilo obljubljene zaščite.

So pa prebivalci vse več začeli verovati v Devico Marijo. Po neki legendi so takrat, ko so še planirali zgraditi cerkev, Marijino sliko postavili na planirano mesto in naslednji dan naj bi jo našli premeščeno, kar so razumeli kot željo, da se mora cerkev zgraditi prav tam.

Podselje - Vela Gospa

Z Marijo pa je povezana tudi povest o ribolovu. Pravijo, da sedem let v morju okoli Visa ni bilo nobene sardele, ki je bila takrat hranilka naroda. In po koncu sedmih let se je ponovno začelo obilno loviti kar prebivalci pripisujejo Marijinim zaslugam. Cerkvi so takrat darovali srebrno sardelo kot znak za zahvalo od ribičev in Višanov.

V cerkvi Gospe od Velog Sela je tudi slika ladje v nevihti, ki sta jo podarila brata Teodor in Rudolfo Puhalović (po nadimku Rakovi). Brata sta doživela hudo nevihto pred Senjem s svojo ladjo »Sv. Frančesko« in sta se med tem ko sta prostila Gospo od Velog Sela, uspela rešiti.

Podselje - Vela gospa oltar

Obstaja še zgodba, ki izvira iz leta 1920, ko so se odločili, da bodo cerkev povečali in da bodo zgradili tudi zvonik. Ljudje naj bi iz plaže Srebrna nosili kamenje za graditev cerkve in zvonika in kamenje so nosili na oslih. V temelje zvonika naj bi ljudje polagali zlatnike za srečo. V tem času je bil župnik v cerkvi iz otoka Brača, don Petar Rudan.

Velo Selo je bilo skozi zgodovino center praznovanj Marijinega Vnebovzetja za vse dalmatinske otoke. Na ta praznik so v vas hodili tako prebivalci Hvara kot Brača in drugih.

Danes je cerkev še vedno najbolj obiskana za praznik Marijinega Vnebovzetja (15. avgust). Na ta dan se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa.

Podselje - 15.avgust na Velo Gospo

V Podselju je konoba Golub, ki je ena izmed boljših restavracijna otoku Visu, kjer pripravljajo meso in ribo iz gradel ali izpod črepnje (izpod peke) v pravem naravnem ambientu (tel: +385 21 714 021). In to je še ena konoba o kateri bomo še pisali.

Konoba Golub - Podselje

Podselje - Konoba Golub

[i] Aragonsko kraljestvo je bilo kraljestvo na Iberskem polotoku. Glavno mesto je bila Zaragoza, gospodarski in populacijski center pa Barcelona.

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!