costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Jakinovi dvori – počitniška hiša družine Jakša na Kutu

Jakinovi dvori – počitniška hiša družine Jakša na Kutu

četrtek, 5 marec, 2015.

Ko se sprehajate ob morju po Kutu, se vaša pot proti vzhodu konča pri Jakinovih dvorih in nadaljujete lahko naprej samo desno navzgor po stopnicah (Skale Jakinove) mimo cerkve Sv. Ciprijana in Justine ter nato počasi zopet ob morju.

Stopnice pri cerkvi - Jakinovi dvori

Ko so zaprli to pot, so se lastniki dogovorili, da bodo v zameno ljudem v soseščini vsak dan podarili »grotac« –  vrč vode – iz njihovega vodnjaka. Mnogi turisti, ki prihajajo na Kut, nadaljujejo pot iz rive na Jakinov most ne da bi vedeli, da se bodo morali vrniti po isti poti nazaj, ker nekaj korakov naprej, za ovinkom, stoji visoki zid tik ob morju in ne morejo dalje. Ampak, hoditi je zdravo, kajne?

Jakinovi dvori - ob morju - Kut

Znotraj hiše v njenem dvorišču nje je prijeten in miren sončni ambient, kamor je znani hrvaški književnik Ranko Marinković (1913 – 2001), Komižanin, postavil svojo zgodbo knjige »Balunjeri pod balkonom«.

Jakinovi dvori - dvorišče znotraj - Kut - Vis

Zgradbe družine Jakša so dobile ime po Joakinu Jakši iz konca 17. st. Jakinovi dvori, čeprav so bile hiše zgrajene že prej, na začetku 17. st.. Ta sklop zgradb je sestavljen iz dveh enonadstropnih hiš z balkonom, teraso, garažo in prodajnim prostorom, dvorišča, ima park, vrt in stolp. Palača je bila opremljena ne samo s kmetijskim in ribiškim orodjem temveč tudi s predmeti svojevrstne vrednosti kot so umetelno pohištvo, umetnostni predmeti in slike, saj so bili njegovi lastniki in njihovi družinski člani del splitskega in hvarskega plemstva, viški notarji, župani, dobrotniki in celo voditelji hrvaške narodne stranke koncem 19. stoletja. Na enem delu fasade se v pritličju še vidijo odprtine, ki so služile kot trgovina, na njih pa opozarjajo tudi pisni viri iz leta 1632 in 1633: bottega del signor Giulio Giaxa nella villa di Cut (trgovina gospoda Giaxa v vili na Kutu).

Na glavni fasadi nad glavnimi vrati lahko vidite grb družine Jakša. Palača je narejena v stilu zrele renesanse in je razčlenjena z ozkimi balkoni in kamnitimi stolpiči, okenski okvirji pa so okrašeni z reliefi listja in palm.

Družina Jakša je bila poznana tudi po tem, ker so enkrat tedensko iz okna v prvem nadstopju spuščali košaro s hrano za siromašne Višane.

Del posesti je danes v lastni vnukinje poznanega kiparja Ivana Meštrovića in galerija njegovih del je v razstavnem prostoru z notranjim vhodom iz vrta.

Galerija Meštrović - Jakinovi dvori - Kut

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!