costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Gastronomija na Visu

Gastronomija na Visu

torek, 3 marec, 2015.

Pravijo, da naj bi bila na otoku Visu najboljša hrana na celotnem Jadranu. Eden izmed razlogov zato je vsekakor mediteranska klima, ki s svojimi kratkimi in ne preveč mrzlimi zimami omogoča, da zelenjava neprestano uspeva. Ni odveč tudi dejstvo, da so imeli že Grki v antičnih časih tukaj razvito kmetijstvo in vinogradništvo. Ker je okoli otoka tudi veliko ribolovno področje in so prebivalci otoka čez celotno zgodovino prepoznani ribiči, je uspeh s kulinariko skorajda nujen.

Za Višane je značilna preprostost. Neočiščenji lignji na žaru in  z njimi na žaru pečeni paradižniki, malancani in bučke je bila pravzaprav stalni obrok viških ribičev in kmetov. In potem na drugi strani vsi tisti različni načini shranjevanja hrane (sušena, soljena in dimljena riba) ter zelo užitni recepti, ki so nastali z idejo, da se porabi vse kar so pridelali oziroma ulovili.

Lignji na žaru - Vis

Redko kje se je tradicionalni način kuhanja obrokov tako ohranil v vsakodnevni kuhinji kot prav na otoku Visu. In njihove tradicionalne kuhinje ne najdete samo na jedilnikih restavracij, konob in majhnih lokalov, najbolj zanimivo je, da so se ohranili tudi v njihovi vsakdanji kuhinji.

Viška in komiška pogača (=viška pogaca, komiška pogaca), srdele na ražnju (=srdela na rožonj), fižolova mineštra v brudetu (fažo i maništra na brujet), hib (sladica iz suhih fig) in vsakovrstna riba je samo nekaj primerov te tradicionalne viške kuhinje.

Slana pogača (=pogača od slane ribe) s polnim okusom in dišavami naj bi izvirala še iz antičnih issejskih časov, ko so bile slane ribe in različne pogače s kosom sira in svežo ribo njihova osnovna prehrana. Viška pogača je narejena s testom kot za kruh z nekaj manj kvasa in potem napolnjena s čebulo, fileji slane ribe, poškropljena z oljem ter nato začinjena s poprom in origanom ter spečena v krušni peči ali navadni pečici. Komižani so ji mnogo kasneje dodali paradižnik, ki da pogači svoj okus, svežino in slast.

Pogača od slane ribe - Vis - Komiža

Prastari in razširjeni običaj je pečenje sardel na tankem in podolgovatem kosu lesa (kot dolga lesena špica) in je zopet zelo prastari in razširjen običaj. Sardelo nanizajo na »ražanj« (približno kot ražnjič) in ko jo pečejo na žerjavici od trtinih vej (vinic) najbolj ohrani svoje okusne sestavine. Ko jih postrežejo vroče, posoljene in popoprane so polne svojega soka in masti.

Vis - Sardele na ražanj

Kuhanje brodeta je mlajši običaj, ki se na Visu velikokrat pripravi brez čebule in nikoli s peteršiljem, mu pa vedno dodajo kuhani fižol in paradižnik. Prinesli naj bi ga ribiči in mojstri za soljenje iz Pirinejskega polotoka, ki so tja odhajali na ribičijo, ko je v Jadranu začelo zmanjkovati rib in se kasneje tja hodili učit soljenja in izdelovanja sodov. Fižol in mineštra na brudet se lahko postrežeta samostojno ali skupaj s kuhano ribo.

Viški brudet

Okusne so tudi otoške marinade.

In seveda hib, majhna tortica iz suhih fig in aromatičnih začimb ter seveda torta iz rogača.

Hib

Hib - Vis

Dober tek!

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!