costiera logo

Fotogalerija

Komiza, otok Vis, 060711.
Reportaza o otoku Visu.
Na slici: Lanterna Stoncica i lanternist Ivan Bulic poznatiji kao Ico.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Polotok Stončica in svetilnik Stončica

Polotok Stončica in svetilnik Stončica

nedelja, 1 marec, 2015.

Na pootoku Stončica je eden najlepših svetilnikov Jadrana s kamnitim stolpom nad bivalno hišo in je na severovzhodnem polotoku otoka Visa. Njegove koordinate so 28m B BI 15s 38m 30M.

Stončica v burji - svetilnik Stončica - Vis

Zgradili so ga, tako kot večino drugih svetilnikov na Jadranu, za časa vladavine Avstro-Ogrske in sicer leta 1865. Ima svojo cisterno za vodo in hiša okoli svetilnika je velika 320 m2. Osemkotni stolp je visok 28 metrov in njegova svetloba se lahko vidi do 30 milj daleč. Mestu kjer je svetilnik lokalci z razlogom rečejo Glava od škoja (= v prevodu: Glava od otoka). Saj ko pogledate na otok Vis na zemljevidu, bi bila glava nekega imaginarnega bitja prav tukaj, pri polotoku Stončica in nogi bi bili obe strani oziroma oba polotoka komiškega zaliva, tako torej Glava od škoja.

Polotok Stončica

Tudi pred izgradnjo svetilnika so domačini prav na tem polotoku v zgodovini prižigali ogenj za signalizacijo ladjam, in pred veliko Viško bitko (leta 1866) je telegrafist prav od tukaj povedal in najavil približevanje italijanske flote proti avstrijski.

In za vse te razloge in še več Višani ta svoj svetilnik obožujejo in negujejo. Med drugo svetovno vojno so ga podrli in njegove kamne zakopali, da ga le ne bi uničile bombe iz letal, ter ga potem ponovno postavili nazaj.

Stončica je tako to drugi svetilniki avtomatizirana že od nekdaj ampak ima vseeno svojo posadko. Dva svetilničarja se izmenjujeta na vsakih 30 dni. In že več kot deset let je eden od njiju poznani Ivan Bulić Ićo, pravi svetilničar, ribič in tudi Velik umetnik, ki iz naplavljenega lesa izdeluje in modelira skulpture rib. Ićo je vsekakor eden izmed najznamenitejših hrvaških svetilničarjev. Status zvezdnika gre največja zasluga za njegov šarm, ali pa umetniški strani svoje osebnosti.

Riba - Iva Bulić Ićo

Poleg skulptur rib, ki jih največkrat izdela iz naplavljenih palminih vej izdeluje tudi majhne ribice za okoli vratu, ki so postale svojevrstni znak za razpoznavanje Višanov in tistih, ki ljubimo ta otok.

Ivan Bulić Ićo 1

In če si mi vsi predstavljamo to njegovo delo kot svetilničar kot nek najbolj osamljeni in težak del življenja, ima Ićo na drugi strani neverjetno življensko energijo in radost. Po grozovitih vojnih izkušnjah iz hrvaške vojne, se je Ićo takoj odločil, da bo delo poiskal na svetilniku in prva postaja je bila temu 24-letniku na Palagruži. Po dveh drugih svetilnikih je leta 1998 prišel na Stončico in ostal. Danes ima celo na svoji osebni izkaznici napisal naslov: Stončica B.B. (Stončica bez broja). In zato vedno pove, da ko pride »na lanternu«, se pravzaprav umirjam od tistega drugega življenja. In šele okoli dvajsetega dni pridem na tisto pravo delovno temperaturo in mi je tako zelo hitro žal, ko pride konec mojega meseca na svetilniku.

Riba - Ivan Bulić Ićo

Do njega se najlažje sprehodite iz uvale Stončica, kjer nad plažo pustite avto in se potem po desni strani zaliva sprehodite do Svetilnika. Vmes boste morali odpirati in zapirati ograje, ki so namenjene ovcam na paši, uživali boste v pogledih na prekrasne majne zalivčke in po približno 30 minutah prispeli do »konca sveta«. Tukaj se vam bo čas ustavil in čisto na koncu polotoka morate v vodo vreči 3 kamne in si z vsakim zaželeti nekaj lepega.

Sam zaliv Stončica se je globoko, zares globoko zaril v kopno. Na koncu je prelepa peščena plaža, kjer se poleti nabere kopalcev in tam se vedno nekaj dogaja. Za plažo skrbijo bratje Lincir, ki imajo na plaži eno boljših restavracij na Visu z imenom Stončica. Mobilna številka na katero se oglašata je +385 91 251 2262. In o njih bomo še pisali.

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!