costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Medvedja špilja na Biševu in Sredozemska medvedjica

Medvedja špilja na Biševu in Sredozemska medvedjica

sobota, 28 februar, 2015.

Sredozemska medvedjica (tako so uradno zapisali slovensko ime tega morskega sesalca) je imela v Medvedji špilji (v originalu Medvidinoj špilji) na Biševu eno najbolj poznanih svojih prebivališč. Komižani in ljudje iz Biševa so medvedjico preimenovali v Morski človek (morski covik).

Medvedina špilja se nahaja na otoku Biševo in sicer na njegovem južnem delu v zalivu Trešjevac. Špilja je 160 metrov globoka in približno 14 metrov široka, kjer se proti koncu zožuje ter se konča z majhno kamnito plažo.

Medvidina špilja na koncu - Biševo

Od zunaj jo lahko zlahka prepoznate po približno dvajset metrov visoki vdolbini v skale. V njo lahko pridete z manjšo barko.

Medvidina špilja 1

Sredozemska medvedjica je osamljeni sesalec, ki ne živi v velikih skupinah kot na primer tjulni v severnih morjih, temveč sama v svojem družinskem krogu in verjetno je zaradi tega dobila tudi ime monachus – redovnik. Odrasli moški zraste do 2,4 metra, težak pa je od 250 do 300 kilogramov. V glavnem je črne barve in ima bele lise po trebuhu. Odrasla ženska medvedjica je malo manjša od moškega čeprav je po teži ista. V glavnem je bolj sive barve. Vsako drugo leto navadno rodi po enega mladiča, ki je dolj 94 centimetrov in je težak od 15 do 20 kilogramov. Ima kot volno mehko dlako od črne do čokoladno rjave barve in s karakterističnimi lisami po trebuhu. Prvih nekaj dni živi povsem na suhem in je tudi povsem odvisen od mame. Po nekaj tednih začne plavati in se potapljati.

Sredozemska medvedjica se lahko potopi tudi do 200 metrov globoko, pod vodo se lahko zadržuje bistveno dalj časa kot delfin, pri hrani ni izbirčna in je vse – od rib do glavonožcev, rakov in školjk. Slovensko ime je gotovo nerodno zapisano, saj ji Hrvati pravijo medvjedica ali tudi morski čovik. Iz italijanščine bi lahko prevedli tudi imena, kot so morsko govedo, morski medved, morski starec, nekateri se zavzemajo, da bi ji po slovensko rekli sredozemska medvedka.

Morska medvedjica nekje

Je ena izmed najbolj ogroženih živalskih vrst in predvidevajo, da jih je na celem svetu samo še okoli 350. Kjer živijo mora biti skalnato in bogato z ribami. Prav tako mora biti voda relativno topla ter področje z mnogo sonca. To je zelo inteligentna žival in se mora v svojem okolju počutiti zelo sigurno. Če ti pogoji niso izpolnjeni, si poišče boljše pogoje za življenje. Ne glede na to, da so ji v preteklosti hrvaški otoki zelo odgovarjali, se od leta 1964 na teh otokih ni več pojavljala. Žal so medvedjice izgubile bitko z ribiči, ki so jih tekom stoletij ubijali, saj so jim kradle ribo in trgale mreže. Šele od začetka devetdesetih let se je spremenila človeška zavest in od takrat dalje so zaščitene. Za to zaščito se lahko največ zahvalimo Grupi sredozeme medvedjice, mediju, ki jih trži, in Mediteranskim igram iz leta 1979, katerih simbolj je bila popularna Adrijana – morska medvedjica.

Ta zaščita je več kot delovala, saj se od leta 2009 dalje medvedjice vse pogosteje videva v širšem akvatoriju južne Istre, in še posebej v bližini jam na rtu Kamenjak. Zanimivo je predvsem to, da se predvsem na tem področju medvedjica veliko srečuje tudi s človekom in samo upamo lahko, da se bo medvedjica vrnila tudi na področje Trešjevca na Biševu, kjer je Medvedina špilja.

Morska medvedjica pri Cresu

Vaši komentarji:

pozz...koje godine su snimljene ove fotografije,
hvala..

fras milan | 9.10.2015.


Komentirajte!