costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Komuna v Komiži in ribiški muzej

Komuna v Komiži in ribiški muzej

petek, 27 februar, 2015.

Monumentalna trdnjava, po komiško Komuna, je bila končana leta 1592 in je četverokotna kamnita stavba ob katere severne in zahodne stene je včasih tolklo morje in ob njo so se vezale jadrnice in galeje. Uporabljali so jo kot zavarovanje pred turškimi in gusarskimi napadi. Zgradili so jo prebivalci iz Mljeta, da bi bilo življenje ribičev, ki so prihajali iz ulovov nazaj v Komižo, kolikor toliko varno. Na vrhu trdnjave so nepovabljenim grozili odprtine za krogle od topov. Kasneje so ob samo trdnjavo postavili stolp z uro.

Komuna Komiža

V Komuni je bilo v zgodovini vsega: skladišče soli, sodišče, mestna uprava, od takrat, ko je leta 1879 komiška občina kupila in obnovila trdnjavo, danes pa je ribiški muzej, ki ga je zares vredno obiskati.

Komuna Komiž -  3

Muzej so leta 1986 ustanovili lokalni entuziasti (Društvo prijatelja kulturne i prirodne baštine otoka Visa), ki so začeli zbirati vse ribiške artefakte po komiških in viških starih družinah in v njihovih skrinjah, starih barkah in podobno. Na čelu s Ivanom Vitaljićem Guslov in ostalimi ribiči so uspeli v muzeju prikazati zgodovinski razvoj komiškega ribištva. Za zbirko vozlov pravijo, da je bogatejša od tiste v Britanskem pomorskem muzeju (v komiški Komuni jih hranijo več kot 140). Poleg mrež in trnkov lahko tam vidite tudi konzerve lokalnih predelovalnic rib, ki so delale tako pred kot po drugi svetovni vojni. Tam lahko pobožate Cicibelo, zadnjo avtentično komiško falkušo (o kateri smo že pisali) in se istočasno z mislimi vrniti vsem tistim ribičem Komiže, katerih znanje je še danes težko dosegljivo. In čisto na vrhu si boste lahko ogledali Komižo iz ptičje perspektive in uživali v pogledu na današnje ribiške barke.

Falkuša - ribiški muzej - Komuna - Komiža

Posebej zanimivo v muzeju je to, da so vsi opisi artefaktov napisani na roko in to da muzeju še poseben čar.

Ti ribiči so se dotikali neba in zares malokdo se je skozi zgodovino lahko z njimi kosal. Komižani so bili med prvimi ribiči v Mediteranu, ki so lovili na odprtem morju. Med tem, ko so se Italijani držali v varnem objemu Benetk, Gradeža in Chiogie, so Komižani vladali na Svetcu, Suščcu, Palagruži, Jabuki in vsepovsod naokoli. Zelo hrabro so se podali vse do Malte in to vse na svojih devet metrskih falkušah. Ti ribiči so se kasneje podali tudi na druga morja in oceane, velja pa verjeti, da je njihov duh ostal v trdnjavi Komuna v Komiži.

Komuna iz zraka - Komiža

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!