costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Komiža

Komiža

sreda, 25 februar, 2015.

Komiža je mesto ribičev. Celoten zaliv Komiže je širok skorajda dve milji in globok več kot eno miljo in prepoznate jo po nizu kamnitih hiš, ki jih k sreči niso popolnoma uničili niti v socializmu po drugi svetovni vojni niti s tajkunsko novogradnjo v zadnjih dvajsetih letih. Samo čisto na koncu zaliva pri cerkvi Velike Gospe Gusarice lahko opazite kiks in to je novejši hotel, ki žal dokaže, da gradbenikom ni bilo čisto jasno o pravilnem umeščanju novogradenj v prostor.

K sreči cerkev Sv. Mikule nad mestom dominira in je orientacija tudi za vse pomorce, ki prihajajo v luko in v najlepše ribiško naselje v Dalmaciji.

Komiža iz zraka 3

Vse naokoli mesta najdete bolj ali manj navpične kamnite stene, ki se spuščajo v morje, in vmes vsake toliko skrivajo deviške plaže, ki si jih lahko obiščete v večini samo s čolnom. Prav zaradi te izoliranosti in brez kmetijskih površih je Komiža čez celotno zgodovino povezana z morjem in ribištvom.

V srednjem veku pod oblastjo prebivalcev iz Mljeta se je mesto razvilo v ribiško središče Jadrana in prav od prihodkov, ki jih je prinašalo ribištvo, so zgradili nekaj pomembnih zgradb okoli ribiškega pristanišča o katerih bom še pisala v naslednjih blogih. Istočasno je od davkov zaradi prodaje rib in ribištva na splošno cvetela in se bogatila tudi Beneška republika, ki je takrat kot glavna vladala na tem področju. In tudi danes je Komiža edino mesto na Jadranu, kjer ribiči dejansko živijo z mestom. Poleg vsega imajo svoj ribiški muzej in seveda tudi svoj arhipelag, kjer še dandanes lovijo: Biševo, Svetac, Brusnik, Sušac, Jabuka in Palagruža so njihova ribiška področja.

Ribiški muzej v trdnjavi

Ne glede na vse pa se je v mestu Komiža največ dogajalo kasneje, od leta 1815 do leta 1918, ko so na celem otoku Visu malo več kot sto let vladali Avstrijci in njihova uprava. Ribištvo in predelovanje rib ter glavna tovarna za predelovanje rib Neptun imajo žal nesrečen konec, največji razlogi za to pa so pomanjkanje rib in splošna izolacija celotnega otoka zaradi ureditve vojaške cone po drugi svetovni vojni in nato istočasnega odseljevanja prebivalcev. Še posebej so se Komižani preseljevali v Kalifornijo in tam so še danes podjetja, ki se ukvarjajo z ribištvom in predelavo rib v lasti potomcev Komižanov.

Ime naj bi Komiža dobila po besedah »Com Issa«, v prevodu »zraven Isse«, ki je bilo ime mesta Vis še v grških časih okoli 3. st. p.n.št..

Komiža - Vis

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!