costiera logo

Fotogalerija

Slika povzeta po viškem blogu kut-blogger
Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Kapetan Andro Slavić in otok Budikovac

Kapetan Andro Slavić in otok Budikovac

torek, 24 februar, 2015.

Zelo malo je bilo tistih, ki so Višanu in starem morskem volku, Androtu Slaviću, verjeli, ko je nekoč naznanil, da bo svojo starost dočakal na otočku Velom Budikovcu. Otok je del otočkov na jugovzhodni strani otoka Visa in je približno 20 minut oddaljen od luke Vis (in to s hitrim gliserjem).  Andro je zares človek zgodb in z njim je povezano nešteto anekdot, kot recimo ta, da je s trajektom z imenom Vis (ki se je mimogrede mesec nazaj potopil na obali Južnoafriške republike kamor so ga izrabljenega prodali iz podjetja Jadrolinija nekaj let nazaj) v luko Vis vplul z vso silo in tam naredil krog ali dva in tako na morju ustvaril večmetrske valove in povzročil na viški rivi prave poplave. Ali pa trobil vsako jutro na ves glas ob 5:30, ko je izplavljal iz luke, in tako zbudil celotno mesto.

Androtu ne smete nikoli nič verjeti. Ali pa nasprotno, morate mu verjeti vse! Na svoj način (tudi o tem krožijo številne zgodbe) je razprodal vse svoje nepremičnine po mestu Vis (tudi tisto zelo dobro restavracijo As kamor so hodili vsi morjeplovci z velikim veseljem) in odšel je “na jug”. In sedaj je že nekaj let, ko se je ta moderni robinzon namestil na otoku, da ima lepo kamnito hišo s prekrasnim pogledom na laguno Budihkovca, svoje ovce in svojega osla ter nasade zelenjave in vinske trte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In samo pred Androtom je neskončna površina velikega morja in obilje narave.

Tukaj torej Andro s svojim nenadomestljivim klobukom na glavi pričaka svoje prijatelje in neprijatelje, poznane in neznane, site in lačne popotnike in za vsakogar ima dobro  (=zanimivo) besedo. Ima svojo restavracijo kjer se dobijo najboljše morske specialitete na njegov način. In kako enkratno je ob njem samo sedeti in uživati ob njegovi energiji!

In potem pove: »Nihče mi tukaj nima kaj težiti. Ko me gostje vprašajo, če imam jedilnik, jim pač odgovorim, da to žal ni čitalnica. In ko me je enkrat nekoč neka šjora vprašala, če imam kaj vegetarijanskega, sem ji rekel, da naj gre v moj vrt, ampak da naj zapre vrata, da še druge ovce ne bodo prišle notri. In ona me je tožila. »

Izolacija na tem otoku mu prav odgovarja. Čez poletje pravzprav ni skorajda nikoli sam, saj je v laguni zavezanih nekaj boj, do kateri se morate sicer potopiti, da se privežete. Sam je morda pozimi, ko so v tej isti laguni večmetrski valovi, ki potopijo celotno plažo in ko je zrak vlažen in prežet s soljo. Takrat Kapetan najbolj uživa.

Laguna Budikovac

Nekaj let nazaj so ga nenajavljeno obiskali tudi hrvaški premier Milanović in ministra Kotromanović in Vrdoljak. In ko so se pripravljali, da bodo plačali, je Kapetan (to je Androtovo drugo ime) rekel, da mu niso čisto nič dolžni. In na njihovo začudenje, je čisto preprosto odgovoril, da ne plačuje niti on njim (davkov), in da zato ne potrebujejo niti oni njemu.

Andro Slavić

Slika povzeta po viškem blogu kut-blogger

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!