costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Zelena špilja na otoku Ravnik

Zelena špilja na otoku Ravnik

ponedeljek, 23 februar, 2015.

Zelena špilja je ena izmed treh morskih špilj (jam), ki se nahajajo na področju otoka Visa, to je poleg Modre špilje in Medvedje špilje, ki sta obe na otoku Biševo. Zelena špilja je na južnem delu majhnega nenaseljenega otočka Ravnik tik pred vasjo Rukavac. Do nje lahko pridete z mnogoštevilnimi izleti iz Rukavca ali iz bližnjih pristanišč, lahko pa jo celo obiščete z organiziranimi izleti iz drugih bolj oddaljenih otokov po Dalmaciji.

Sama špilja in njena lokacija je slabše poznana od nekaterih drugih naravnih znamenitosti na otoku Visu in je prav zaradi tega morda malo manj obiskana. To je seveda nezasluženo, saj ni prav nič manj čudežna in atraktivna od ostalih naravnih čudes.

Zelena špilja pod vodo - 2

Zelena špilja ima dva vhoda, ki sta precej velika, to je do 10 metrov višine, in to pomeni, da lahko v špiljo priplujete tudi z malo večjimi čolni. Ob pogledu na vhod v Zeleno špiljo lahko dobite občutek kot da bi gledali portal kakšne večje katedrale s dvema stolpoma.

Zelena špilja - od zunaj - skakalci

Ime je špilja dobila po zelenkastomodri barvi morja, ko nanj posveti žarek sonca skozi odprtino, ki je na vrhu te špilje. V sami špilji je največja globina morja sedem metrov.

Zelena špilja podvodna slika

Ker se Zelena špilja nahaja na južni strani otoka Ravnik, se lahko v njo vstopi samo ob lepem vremenu, takrat pa se pred njo in v njej velikokrat naberejo številne barke in čolni ter lokalni otroci, ki se kopajo pred vhodom in skačejo iz skal nad špiljo v morju.

Zelena špilja pod vodo - 3

Vsako leto v avgustu prebivalci vasi Rukavac organizirajo zabavo z pesniškim programom v sami špilji. Odhod je iz Rukavca tik pred sončnim zahodom, oder in gledališče pa so na ladjah v sami špilji.

Zelena špilja - avgust - rukavška večer - 2

Poznano je, da so to špiljo za zaščito pred zračnim napadom izkoristili tudi med drugo svetovno vojno, ko je v njej našel varen pristan angleški torpedni čoln.

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!