costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Otočki okoli Rukavca, Milne, Bargujca in Zaglava

Otočki okoli Rukavca, Milne, Bargujca in Zaglava

nedelja, 22 februar, 2015.

Prekrasen niz majhnih otokov in morskih grebenov ob obali na južni strani otoka Visa predstavlja skupaj z zalivi Rukavca, Milne, Bargujca in Zaglava enega lepših delov narave samega otoka. Ti otoki so pravzaprav velika inspiracija za dušo in to se še posebej čuti med poletnimi meseci, ko so vsi njihovi zalivi polni jadrnic, čolnov in tistih dnevnih obiskovalcev, ki se ne morejo načuditi tej prekrasni lepoti okolice in barve morja.

Dva izmed teh otokov sta še posebej zanimiva, prvi je otok Ravnik, kjer je na njegovem južnem delu Zelena špilja, drugi pa otok Budihovac in njegova laguna ter dva zaliva z dvema kamnitima plažama. Imena ostalih otokov in hridov so še Greben, hrid Pupak, hrid Zuberka, Mali Paržan in Veliki Paržan in vsi so približno v vodoravni liniji z obalo otoka Visa. Še posebej je potrebna velika pazljivost vseh morjeplovcev na tem območju ponoči, saj so ti hridi skorajda nevidni in nemalokrat se je že zgodil nasuk in s tem nesreče.

Otok Budihovac - otok Vis

To področje je izredno kvalitetno za ribarjenje in tisti, ki si lovijo ribe na dah, so velikokrat priče kapitalnim ulovom.

Do otokov lahko pridete z lastnim čolnom ali pa s čolnom ali gliserjem, ki ga vzamete v najem v zalivih Komiža ali Vis ali pa z enim od številnih prevoznikov (Taxi boats), ki se nahajajo v lukah Milna in Rukavac. Prav tako na otoke pripeljejo mnogoštevilne ladje z dnevnimi izleti okoli otoka Visa in celo iz drugih otokov iz Dalmacije.

Otok Budihovac iz zraka

Otoček Ravnik varuje vas Rukavac pred močnimi udarci razburkanega morja kadar piha oštro (jug) ali jugo (jugovzhod). Ravnik se imenuje zaradi bolj ploske površine, saj je najvišji vrh visok borih 40 metrov. Je podolgovat, majhen in nenasaljen otok. Lokalno prebivalstvo govori tudi, da oblika Ravnika spominja na pingvina, ki leži na trebuhu. Po površini je velik 0,267 km2, dolžina njegove obale je 2,74 km.

Ravnik je z zakonom zaščiten otok, lokalci pa ga večinoma obiščejo vsako leto junija, ko nabirajo kapre in jih nato vlagajo s kisom, kar je ena izmed kulinaričnih specialitet na otoku Visu. Prav tako je otok poznan kot prostor za gnezdenje kolonije galebom klaukavcev, ki so zakonsko zaščiteni.

Budihovac je bil prav tako do nedavnega nenaseljen otok, od nedavnega pa na njem živi znameniti Andro Slavić. Leži pred vasjo Bargujac in je od Rukavca oddaljen približno 3 km proti jugovzhodu. Dolžina obalne linije je 3,46 kilometra, površina otoka pa je 0,317 km2. Ob samem otoku Budihovac se nahajata še dva otočka: Mali Budihovac in Sanak, ki skupaj z velikim Budihovcem tvorijo navtični raj. Laguna, ki je med temi tremi otoki naravno zatočišče za marsikatero jadrnico sredi poletja in dobra restavracija pri Androtu, pomeni, da je na otoku in njegovih dveh plažah večkrat gneča. Laguna je plitka, večinoma do 3 metre in dostop do nje je za večje čolne in barke mogoče samo z južne strani mimo otoka Mali Budihovac. Če dodamo še restavracijo oziroma bife pri Pavetu Pojor, ki ima na otoku nekaj živali in malo vrta, bo to seveda vaš obvezen postanek! Pri Pavetu sta feta sira in malo plavca skorajda pogoj. Obnovljen je tudi vinograd trte Plavac mali.

Otok Budihovac - Laguna

Na otoku sta dve plaži: Budihovac je večja plaža, ki je obrnjena proti zahodu in Perna, ki je obrnjena na severovzhod. Do Perne lahko pridete po ozki kozji stezi.

Otok Budihovac - južni del - otok Vis -  2

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!