costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Trdnjava Sv. Juraja ali St. George Fortress ali Fortica

Trdnjava Sv. Juraja ali St. George Fortress ali Fortica

sobota, 21 februar, 2015.

Trdnjava Fort George III je ena izmed treh večjih trdnjav mesta Vis in je na zahodnem delu vhoda v viško luko na polotoku Sv. Juraja. Pred tem polotokom je otoček Host in oba skupaj s trdnjavo Fort George sta imela močan strateški značaj za branjenje vdora nepovabljenih v viško luko in naselje. Tako so tudi izbrali pozicijo same trdnjave zaradi topografske značilnosti terena.

Na vzhodnem vrhu pri vhodu v viško luko so zgradili manjšo trdnjavo Wellington, na vrhu hriba pored trdnjave Fort George so zgradili stolp Bentinck in še vmes stolp Robertson.

Trdnjavo Fort George so zgradili vojaki britanske Kraljeve vojne mornarice leta 1813 kot del svoje vojne prisotnosti na Jadranu. Začetek del sega sicer še v leto 1812, ko je angleški zapovednik George Duncan Robertson začel s svojimi vojaki najprej pripravljati velik jarek in šele nato so povzdignili podolgovato trdnjavo na sredi hriba. Takrat so jo poimenovali po imenu tedanjega angleškega kralja Jurija tretjega, ker pa je bila trdnjava največja izmed vseh takrat narejenih trdnjav, so jo Višani sami preimenovali v Fortico in to ime se je drži še danes.

Otok Vis - Utrdba Sv. Juraj - St. George - Fortica - 8

Trdnjava je dolga 105 metrov in široka 32 in je narejena tako, da upošteva morfologijo terena. Perimetralni obrambni zid na zahodnem delu, ki je povprečno 8 metrov visok, zapira notranje dvorišče v obliki nepravilnega štirikotnika. Znotraj tega prostora so bile vojašnice namenjene bivanju oficirjev in vojakov ter prostor za shranjevanje smodnika in ostala skladišča. V drugem skladišču, ki je bilo orientirano proti morju in ograjeno z obrambnim parapetnim zidom, so se nahajale cisterne za zbiranje deževnice. Jarek, ki se je vil okoli celotne trdnjave je bil globok približno 2 metra. Vojašnica znotraj trdnjave je izgrajena kot enokapnica pravokotnega tlorisa in je položena povprečno na smer zunanjih obrambnih zidov. Vojašnica ima ravno streho ter je obkrožena s parapetnimi zidovi, ki imajo odprtine za orožje. Zunanji zidovi so narejeni iz velikih kamnitih blokov, ki imajo na notranjo stran dvorišča nekaj pravokotnih odprtin za okna.

Načrt trdnjave Sv. Juraj - St. George - Fortica - Vis

Izjemnega pomena je vhodni kamniti portal z zaključenim polkrožnim lokom kjer je uklesana zastava Unije in napisom Georg the third 1813.

V trdnjavo se je takrat lahko prišlo čez viseči most, ki so ga izvlekli nad jarkom in na vratih je bila relijefno vklesana angleška zastava ter na straneh dva cvetova. V notranjosti trdnjave sta še danes dve dvorišči obkoljeni z jarkoma. Na severnem delu Fortice je vodnjak. Na terasah notranje utrdbe so polkrožne odprtine za topove.

Ko je skorajda dvesto let služila v vojne namene, je bila kasneje zapuščena. Leta 2012 je vseobsežni restavratorski podvig v njej začelo podjetje »European Travel Ventures« d.o.o. in s tem njegova lastnika William Wenkel in Erik Biörklund in na podlagi natečaja je podjetje dobilo tudi koncesijo za upravljanje s tem objektom, saj ima kraj ogromen potencial še posebej na področju turizma.

Otok Vis - Utrdba Sv. Juraj - St. George - Fortica - 7

Glavna obnova same Fortice se je v veliki večini končala za proslavo 200 letnice trdnjave, ko so priredili tudi veliko svečano otvoritev in kamor so bili povabljeni župan mesta Visa, poveljnik Hrvaške vojne mornarice ter številni drugi.

Med poletnimi meseci tako sedaj na Fortici organizirajo različne zabave in koncerte. Ker je zaradi strešne terase od tam prečudovit razgled na vso luko in širno morje ter seveda zaradi čudovitega vrta in sploh celotnega romantičnega ambienta, je prostor enkraten tudi za poroke.

Otok Vis - Utrdba Sv. Juraj - St. George - Fortica - 2

Fort George je čez dan bar in mesto za počitek, počasi se odpira tudi dnevna restavracija. Ponoči se klub spremeni v nočni bar kamor redno prihajajo iz celega sveta.

Otok Vis - Utrdba Sv. Juraj - St. George - Fortica - 3

V trdnjavi lahko danes vidite tudi manjši muzej in tam so predstavljeni predmeti in zemljevidi zanimive zgodovine te Fortice.

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!