costiera logo

Stari zemljevid otoka Visa

Fotogalerija

Vis 210812.

Otok Vis jedan je od najudaljenijih hrvatskih otoka koji broji nesto manje od 3 i pol tisuce stanovnika.No u vrijeme turisticke sezone otok postaje omiljena destinacija turistima od kojih je tradicionalno u kolovozu najvise Talijana.Vis ima bogatu povijest, a obzirom na stratesko znacenje kroz povijest za njega vodili ratovi.U Jugoslaviji je otok bio zatvoren za strance i turiste.Vis je danas pravi raj za sve zaljubljenike u mir,tisinu,ocuvanu prirodu,kristalno cisto more i tradicijsku arhitekturu.

Na slici Kapelica Sv.Duha iznad Komize na brdu Hum,najvisoj tocki Visa.

Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Kratka zgodovina Visa

Kratka zgodovina Visa

petek, 20 februar, 2015.

Na prostoru današnjega mesta Vis je v IV. stoletju p.n.št. nastal prvi grški polis z imenom Issa. Dionizij Sirakuški, ki je bil vladar Sirakuse na Siciliji, je bil tisti, ki je ustanovil to grško mesto v dobro zavarovanjem zalivu na severu otoka in danes tu stoji mesto Vis. Issa je bila stoletja samostojna država, imeli so svoj denar in ustanavljali so druge kolonije  na kopnem. Med drugim in tretjim stoletjem pr.n.št. so se na tem mestu dogajali ilirsko –  rimski spopadi in v njih je kot zaveznica Rimljanov sodelovala tudi Issa. Po končanih bitkah v prvem stoletju pr.n.št. je Issa vseeno izgubila svojo samostojnost in takrat je postala del Rimskega cesarstva. V mestu Vis je od takrat znano veliko arheoloških ostankov, kot so na primer grške in kasneje rimske terme, nekropola, gledališče na polotoku Prirovo ter razne izkopanine, ki si jih lahko ogledate v mestnem muzeju.

Rimske terme - otok Vis - grško-rimska zgodovina

V VII. stoletju so se na otok začeli priseljevati Hrvati, ki so se povezali s prvotnimi prebivalci in takrat se je ime otoka spremenilo v ime Vis, ki je ostalo še vse do danes. Ko so v X. stoletju Mlječani pričeli osvajati in napadati Vis, so se prebivalci otoka veliki preseljevali v naselja po notranjosti otoka in se tam preživljali s poljedeljstvom in rejo ovac. Po vdorih Kataloncev v 15. stoletju se je pokazalo, da bivanje v notranjosti otoka ne predstavlja nobene varnosti in takrat so se začeli preseljevati nazaj na obalo, kjer so ustanovili dve naselji, Luko in Kut. Še posebej v mestu Vis so začele rasti razkošne palače s prekrasnimi fasadami. Benečani so vladali otoku od leta 1420 do leta 1797 in takrat je otok pripadel Avstroogrski, leta 1805 Franciji in leta 1811 Angležem. Ti so  v zelo hitrem času utrdili varnost mesta Vis ter ga poimenovali »Jadranski Gibraltar«, saj je na otoku cvetela trgovina. Takrat je na Visu bivalo 12.000 oseb.

Utrdba Batarija - mesto Vis - otok Vis

Od leta 1815 do leta 1918 je bil Vis zopet pod vladavino Avstroogrske republike in to je bilo obdobje, ko so zgradili ceste, svetilniki, luka in kanalizacija, takrat so uredili zakone, kataster in zemljiško knjigo, skratka, to je bilo najbolj »urejeno« obdobje viške zgodovine. Relativno mirno obdobje je vmes prekinila bitka leta 1866, ko je avstro-ogrska vojska uspela odbiti napad Italijanov.

Viška bitka 1866

V tem času sta se razvijali obe mesti na Visu: Vis in Komiža. Komiža je bila skozi celotno zgodovino poznana kot ribiško središče Jadrana. Od prihodokov, ki jih je prinašalo ribištvo, je bilo zgrajenih velika večina vseh lepih stavb v mestu.

Od leta 1918 je bil otok dve leti pod italijansko okupacijo, leta 1920 je otok pripadal Jugoslaviji.

Med drugo svetovno vojno je veljal otok Vis za neosvojivo trdnjavo Jadrana in tudi zaradi tega je postal močno vojaško središče Jugoslovanske narodne vojske vse do leta 1992, ko je vojska zapustila svoja območja. Do leta 1990 je bil vstop na otok vsem tujcem prepovedan, saj so na otoku zgradili veliko bojnih objektov ter otok prekopali z rovi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danes je Vis povezan s turizmom in kmetijstvom, še posebej ekološko pridelavo. In Vis postaja eden od hitro se razvijajočih se otokov.

Otok Vis in mesto Vis iz zraka danesž

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!