costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Viške regate ali z jadrnico do Visa

Viške regate ali z jadrnico do Visa

četrtek, 19 februar, 2015.

Vsaj dvakrat letno sta obali v mestih Vis in Komiža polni regatnih jadrnic in jadralcev in istočasno so takrat polne tudi vse restavracije, konobe, gostilne in bari po celotnem otoku. Najznamenitejša od vseh treh regat je “Viška regata”, ki so jo prvič izvedli leta 1934 in je vedno med vikendom v drugi polovici oktobra. Zanimivo je, da tako traja tudi turistična sezona na otoku Visu: lokalci se o vsem dogovarjajo in pogovarjajo “po regati”, ko se večina turističnih zmogljivosti na otoku tudi zapre čez zimo. Od takrat pa približno do Velike noči boste na otoku našli bolj malo odprtih restavracij. Turizem se čez zimo na otoku skorajda ustavi. 

Ruta viške regate poteka iz Splita, kjer je štart ob 9h, mimo splitskih vrat do Visa. Jadra se tri dni, s tem, da je drugi dan jadranja počitek ali sodelovanje v tekmovanju, ki se ga jadralci udeležijo prav v viški luki. Število prijav je zaradi velikosti oziroma majhnosti viške luke omejeno na 160 posadk.

Viška regata 2012 - 1

Na zadnji regati, ki je bila od 17. do 19. oktobra 2014, je po OPEN razvrščanju zmagala barka Slovencev s skiperjem jadrnice Generali Samotom Žvanom iz mariborskega kluba JK Mariborčanka.

Viško regato velikokrat preimenujejo tudi v »najboljmoška regata«, saj za večino posadk ta regata predstavlja končanje jadralske sezone, za nekatere pa je to odličen »team building«, med tem ko je tretjim užitek že sama regata na tem 28 milj dolgem delu med Splitom in Visom. Vsem pa pomeni: užitek v športu polnem belih jader. Značilno za regato je velika zabava s »pašto-fažolom« na viški rivi, prav tako je nato ob sobotah prvenstvo na Visu v dolgem kajenju cigar in seveda sobotna zabava z bendom na Rivi.

Viška regata 2014 - 2

Komiška regata je mlajša od viške in jo organizirajo vsako leto proti koncu maja, letos bo to od 29. do 31. maja (2015). Njena ruta je iz Splita mimo zahodne strani otoka Šolta do Komiže. Dolžina te regate je 36 morskih milj. Tudi pri tej regati se jadra z dnevnom počitka in takrat se posadke pomerijo v tekmovanju v luki Komiža.

Viška regata oktober 2014

Obe regati, tako viško kot komiško, organizira splitski jadralski klub Labud.

Logo organizatorja viške in komiške regate

Od leta 2007 dalje se na Visu začne in konča tudi najdaljša hrvaška regata – Jadranska. Začetek regate je konec aprila in jadra se okoli otoka Sv. Andrija pod Dubrovnikom, nato okoli Palagruže in nazaj do otoka Visa. Ta regata je bolj zahtevna od ostalih dveh in na njej velikokrat nastopa precej manj posadk. To regato organizira viški JK Host.

Viška regata 2014 - 4

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!