costiera logo

Fotogalerija

Rezervirajte online!

Prihod

Št. odraslih


Zahvaljujemo se vam za vaše povpraševanje. Nanj bomo odgovorili najkasneje v 48 urah.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE

Nahajamo se na južni strani otoka Visa v vasi Rukavac. Najbližja plaža je od hiš oddaljena minutko peš, najznamenitejša plaža Srebrna pa približno sedem minut peš. Zelena špilja na otoku Ravnik je tik pred Rukavcem, prav tako znamenita laguna Budihovac s svojimi neverjetnimi turkiznimi barvami morja. Javite se. Veseli bomo vsakega vašega sporočila.


Home » Blog » Bronasti kip grške boginje Artemide - Arheološki muzej na Visu

Bronasti kip grške boginje Artemide - Arheološki muzej na Visu

ponedeljek, 16 februar, 2015.

Artemida v grški mitologiji predstavlja eno od dvanajstih velikih bogov. Boginja Artemida je boginja lova, živali, svobode in lune ter plodnosti in poroda in zaščitnica slabotnih ter otrok. Bila je ena izmed bolj priljubljenih grših boginj in njen na čast so zgradili tudi veličastni tempelj v Efezu (današnja Turčija), ki je postal eden izmed sedmih svetovnih čudes antike. Bila je hči Lete in Zevsa, njen dvojček je bil Apolon.

Artemid temple in Ephesus

Večinoma so jo upodabljali z lokom, spremljala jo je košuta, saj je kot strastna lovka in boginja meseca vodila mesec po nebu. Svojega očeta Zevsa je večkrat prosila naj ji podari večno devičnost. Več legend pripoveduje kako naj bi ubila velikana in velikega lovca Oriona. Ta naj bi skušal posiliti deviško boginjo in zato naj bi ga ubila s svojim lokom in puščicami. Druga legenda pravi, da je na pomoč pri uboju Oriona poklicala škorpijona, ki naj bi ubil Oriona in njegovega psa. Orion je takrat postal konstelacija na nočnem nebu, njegov pes Sirius pa zvezda.

Kip Artemide, ki so ga našli na Visu, ima tako umetniško kot  čustveno vrednost.  Po oceni zgodovinarjev je kip Artemide skupaj s kipom Apoksiomena, ki so ga našli na otoku Lošinj, ena izmed najdragocenejših antičnih najb na Hrvaškem.

Artemide kip - Arheološki muzej otok Vis

Najdena glava boginje Artemide je bila del bronastega kipa visokega približno 150 centimetrov in je prikazoval mlado, lepo in idealizirano žensko, ki je zaradi svojega obroča na glavi nakazovala, da je boginja. Valoviti lasje kipa Artemide so pri vratu speti v figo. Lepota in milina na njenem obrazu izražata njeno mladostno ženstvenost. Umetniško izražanje na obrazu in celotna oblika glave ter način izdelave kipa glave Artimide nakazuje na izdelavo kipa po smeri šole umetnika Praxiteles iz četrtega stoletja pr.n.št..

Kip Artemide je postal tekom zgodovine simbol in hkrati znak mesta Vis.

Kip Artemide - Arheološki muzej Vis

Originalno bronasto glavo grške boginje Artemide hranijo v sefu banke na Visu. Da lahko sef odprejo potrebujejo biti istočasno navzoči župan mesta Vis, predsednik mestnega sveta Visa in direktor banke na glavni viški rivi ter dva ključavničarja. Seveda potrebujete za ogled originala tudi vse druge potrebna dovoljenja in zaščito, da lahko to 2300 let staro bronasto glavo grške boginje Artemide prinesete iz posebnega sefa viške banke.

Kopijo bronastega kipa lahko vidite v Arheološkem muzeju mesta Vis, ki je v trdnjavi Batarija.

Arheološki muzej - Vis - Amfore

Arheološki muzej je odprt od 1. junija do 1. oktobra od 10h do 13h ter od 17h do 21 od ponedeljka do petka, ob sobotah od 10h do 13h ter zaprt ob nedeljah. Izven sezone se lahko dogovorite za privaten ogled na telefonsko številko 021 711 729 oziroma mobilno telefonsko številko 099 788 50 27.

Bodite prvi in oddajte svoj komentar!


Komentirajte!